Çocuğunuzun Asıl Gücü “Soft” Becerilerde

26.02.2018

Dünya, hep zor bir yer olarak nitelendirildi. Ayakta kalmak için güçlü olmak, zorluklarla mücadele etmek için dayanıklı olmak, fark oluşturmak için sürekli başarmak üzerine bir bakış açısı gerektiği söylendi. Elbette ki bunlar doğru. Ancak öyle bir döneme giriyoruz ki artık güçlü olmak yetmiyor, empatik olmak da gerekiyor. Dayanıklı olmak yetmiyor, bilişsel yükleri de yönetmek gerekiyor. Başarılı olmak yetmiyor, mutlu ve tamamlanmış hissetmek de gerekiyor. Öyle bir çağa giriyoruz ki hem bizler hem de çocuklarımız, “hard” yani zor beceriler kadar “soft” beceriler geliştirmek ve bunları sürekli güncel tutmak durumundayız. Yarının liderleri bu iki yetkinlik grubunu doğru kurgulayan ve etkili biçimde geliştirenler olacak.

NEDEN “SOFT”?

Dünyamız, son dönemde görülen en büyük değişimlerden birini yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Öyle ki artık değişim sürekli hale geldi, her şey çok daha kısa sürede dönüşüyor, değişiyor ve farklılaşıyor. Özellikle teknolojinin etkisiyle erişimde, bilgide ve analizde muazzam imkânların olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bu dönem bizi daha insana odaklanmaya, daha kültüre dokunmaya, daha geniş bir bakış açısı oluşturmaya itiyor.

Teknoloji ile erişim sınırsız: Hard becerilerin dünyasında bilgi ve beceri, araçlar ve kaynaklar çok önemliydi. Bilgiye erişim zordu ve sınırlıydı. Böylesi bir dünyada bir şeyi bilmek uzun yıllar boyunca avantaj sağlayabiliyordu. Bugün ise bilgiye erişim neredeyse sınırsız. İnşalar sadece online kaynakları kullanarak birkaç ay içerisinde hiç bilmediği bir dili öğrenebiliyor, bir kodlama dilini çözebiliyor. Yani erişim ve teknoloji sayesinde bilgi ve kaynak artık çok fark oluşturmuyor. Artık bilgiyi yönetmek, analiz etmek, karmaşık sorunları çözebilmek ve bunları toplumun, bireyin ve dünyanın faydasına öncelik kurgulamak önem kazanıyor.

Araçlar her yerde: Günümüzde bir konuya yönelik uygulama, sistem, araç edinmek ve bunları kullanmak oldukça kolay. Teknolojik gelişmelerle birlikte maliyetlerin düşmesi birçok teknolojiye, araca ve sisteme erişimi mümkün kılıyor. Hatırlayın, bundan 10-15 yıl önce bir yazılıma ciddi bir para ödemek gerekirken bugün aylık kiralama modeliyle erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu noktada araçlara sahip olmak da avantaj sağlamıyor. Araçları anlamak, bunları ihtiyaçlara göre özelleştirmek, bunları doğru biçimde kullanabilmek önem kazanıyor. Soft beceriler, araçları amaçlarla bütünleştirerek birer unsur olmaktan çıkarıp birer kaldıraç haline getiriyor. Herkesin her araca erişebildiği bir dünyada asıl fark, aracı anlamlı hale getirmekte yatıyor.

Güçleri birleştirebilmek: Her şeyin erişilebilir ve her kaynağın paylaşılabilir olduğu dünyada bunları etkin biçimde kullanmak kadar farklı kişilerin, sistemlerin ve platformların iletişimini sağlamak, bunların aynı amaç etrafında üretmesini ve çalışmasını destekleyecek işbirliği yapıları geliştirmek ön plana çıkıyor. Farklı kültürlerden insanların çalıştığı projelerden tutun aynı yapı içerisindeki farklı fonksiyonları koordine etmeye dek birçok “soft” beceri önem kazanıyor.

Yaratıcılık ve farklı düşünme: Bunca bilginin olduğu, verinin hızla arttığı ve alternatiflerin çoğaldığı dünyada “hard” birçok konu otomatikleşiyor. Örneğin, kısa bir süre içerisinde yapay zeka sistemlerinin birçok kararı alabilecek hale gelmesiyle birlikte “hard” becerilerin bir kısmı bu sistemlere bırakılıyor. Bu noktada farklı düşünme, kutunun dışını görebilme, yaratıcılık ve kurgu yapabilme becerileri ön plana çıkıyor. Bu becerileri destekleyen yetkinliklerle donanan kişiler bulundukları her alanda fark oluşturuyor.

Görülen o ki, yarının farklılaşan bireyleri hard becerilerini soft beceriler ile birleştirebilen ve ikisi arasında bir tercih yapabilen değil, bir uyum yakalayabilenler olacak.

ide okulları, yetkinlik temelli eğitim modeli ile çocuklarımıza hem güçlü özelliklerini fark edip geliştirebilecekleri hem de soft becerilerini güçlendirebilecekleri bir ortam sunmayı hedefliyor. Hem başarı hem mutluluk  hem de bütünlük odaklı bu yaklaşım çocuklarımıza uca bir formasyon sağlıyor.  Güçlü ve yaratıcı, rezilyansı yüksek ve empati gücü gelişmiş, zorlu sorunlara çözüm üretecek esnekliğe sahip, iletişim ve etkileşim gücü yüksek bireyler yetiştirmek ide okulları’nın en önemli önceliği.

ide okulları’nın yetkinlik temelli eğitim modeli hakkında detaylı bilgi için www.ide.k12.tr ’yi ziyaret edebilirsiniz.

Yıkıcı Olayların Çocuklar Üzerindeki Etkisi

27.04.2022

Yıkıcı Olayların Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Terör ve savaş yüzyıllardır toplumların ve sistemlerin içinde bir olgu olarak varlığını sürdürüyor ve ülkemizde de son dönemlerde gündemde yer alarak herkesin hayatını etkiliyor. Maalesef bulunduğumuz coğrafya gereği sık sık yanı başımızda olan yeni bir savaşın ya da alevlenen bir savaşın sesi, görüntüsü ve endişesi ile baş başa kalıyoruz.

TEOG VE DEĞİŞEN EĞİTİM SİSTEMİ

11.10.2017

TEOG VE DEĞİŞEN EĞİTİM SİSTEMİ

Eğitim sisteminde, özellikle orta öğretimden üst eğitim grubu olan liseye geçiş ve liseden...