Çocuklarınızla Beraber Mutfakta Neler Yapabilirsiniz?

25.01.2019

Dolu dolu geçen bir dönemin ardından çocuklar için dinlenme ve eğlenme zamanı. Yarı yıl tatilinde çocuklarıyla birlikte keyifli vakit geçirmek isteyen aileler de, farklı etkinlik arayışı içerisindeler. Dışarıda olduğu kadar evde de çocuğunuzla birlikte çeşitli etkinlikler planlayabilirsiniz. Bunlardan biri de, birlikte mutfakta yemek yapmak olabilir.

ide okulları olarak, 2 Anne 1 Mutfak ekibi ile birlikte sizler için farklı yaşlardaki çocuklarınızla mutfakta yapabileceklerinizi derledik, bunların bir çoğunu çocuklarımızla birlikte yapabilirsiniz. Tabii ki, gerekli güvenlik önlemlerini almaya dikkat edin. Hazır çocuklarınız evdeyken, üretsinler ve öğrensinler!!  




0-18 Ay

İlk 18 ay bebeğinizin mutfakta gözlemci olarak yer alması yeterli olacaktır. 0-6 ay arasında, oturana kadar, yere yerleştirdiğiniz ana kucağının içinde, ufak bir işinizi halletmek istediğinizde kucağınızda sizle mutfakta olabilirler.

Zaten en sevdikleri oyuncakları tencere, tava, süzgeç, spatula, tahta kaşık değil mi? 

Sizi yemek pişirirken izlemek onların için yeterli olacaktır.

  • Güvenilir ortamı kurup mama sandalyesine yerleştirip önlerine kırılmayacak, sivri olmayan mutfak malzemeleri koyun, bırakın oynasınlar, yere atsınlar, mama sandalyesinde ‘müzik yapsınlar’.
  • Onları yaptıklarınızı anlatın, dil gelişimine ve kelime haznelerine yardımcı olacaktır.
  • Onlara baharatları, sebze & meyveleri koklatın.
  • Besinleri ve yemeği tanımaları ve sevmeleri için fırsat yaratın.

18 Ay – 3 Yaş

2 yaşına doğru motor ve ince motor becerileri geliştikçe daha fazla sorumluluk almaya başlayabilirler. Mutfakta olmak, besinleri öğrenmeleri için çok iyi bir fırsat yaratacaktır; besinleri anlatın, faydalarından bahsedin. Bu, onların değer bilmeye başlamaları için de harika bir fırsat!   

Bu süreçte, eve sağlam duracak bir basamak almak iyi olacaktır ki onun üstüne çıkıp tezgaha ulaşabilsin.

Halen sizin gözetiminizde ve verdiğiniz talimatların doğrultusunda yapmasını ve tabii ki öncelikle onun güvende olduğunu garanti etmeniz, en önemlisi!!!

  • Meyve ve sebzeleri yıkaması
  • Sıvı veya katı malzemeleri kaselere boşaltması
  • Marulu, rokayı elle doğraması
  • Malzemeleri kase içinde karıştırması
  • Yemeğe tuz, baharat ekmesi
  • Çırpıcı ile yumurtaların çırpması
  • Pişmiş sebzeleri ezmesi
  • Kaşıkları bulaşık makinesine yerleştirmesi
  • Çöpe sebze & meyve kabuklarının atılması
  • Tezgah üstünün silinmesi (sonra ona belli etmeden yine silebilirsiniz)

 

4-5 Yaş Okul Öncesi Çocukları

Bu yaşlarda çocukların ince motor becerileri gelişmeye başladığı için biraz daha zor ve ince işleri yapmaya başlayabilirler; üstelik mutfakta iş becermek özgüvenlerinin gelişmesine de yardımcı olacaktır. Üstelik, iki anne olarak itiraf edelim, ‘Anne, ne oynayalım?’ sorusu ile geldiklerinde onlara ‘Mutfakta yemek / kek yapalım mı? Benim birkaç işim var, bana yardımcı olur musun?’ demek ve işe beraber koyulmak çok daha rahat oluyor ;)

Bir küçük önerimiz de mutfaktaki radyoyu açıp beraber şarkı söylemek ve arada dans etmek!!! Bu dönemde onlarla birlikte, tüm güvenlik önlemlerini alarak, yapabilecekleriniz için aklımıza gelenlerse:

  • Plastik veya küt uçlu / keskin olmayan bıçak ile yumuşak malzemeleri kesmek (nasıl kesmesi gerektiğini ve parmaklarını nasıl koruması gerektiğini mutlaka gösterin – haşlanmış patates, muz, elma, peynir, salatalık vb)
  • Hamur yoğurmak
  • Elektirikli el çırpıcı ile yumurta / kek hamuru çırpmak
  • Yumurta kırmak (kabuklarının kırılıp kase içine düşmesini kontrol edemeyebilirler; örn. kek hamuru için kırıyorsa ayrı bir kasede kırmasını sağlamak daha iyi olur)
  • Un, şeker gibi kuru malzemeleri ölçmek
  • Ekmek üstüne tereyağ, bal, reçel sürmek
  • Soğumuş rafadan yumurtanın kabuklarını soymak
  • Limon / portakal sıkmak
  • Masayı kurmak / toplamak
  • Çok kirli olmayan bazı bulaşıkları yıkamak



6-9 Yaş Okullular

Bu yaşlarda minik bir aşçı becerisi ile iş yapan çocuklar da bulunuyor, bu ilgilerine ve ailelerinin ne kadar mutfakta özgür alan tanımasına da bağlı oluyor. Diğer taraftan, el becerileri, gelişimleri gözönüne alındığında artık daha karmaşık işleri yapabilir, kendileri tek başlarına temel bazı tarifleri uygulayabilirler.

Her ne kadar, tehlikelerin ve risklerin farkında olsalar da yine güvenlikte oldukları sizler tarafından garanti altına alınmalıdır.

Mutfakta risk taşıyan 3 konu; yetişkin bıçakları kullanmak, fırını kullanmak ve ocağı kullanmaktır.

Bu üçüne ne kadar hazır olduklarına sizin anne olarak karar vermeniz gerekecek.

Bu dönemde anne – çocuk yapabilecekleriniz:

  • Beraber (artık okumayı bilecekleri için) tarif araştırmak ve okuyup uygulamak
  • Beraber büyük projelere girişmek (yoğurt / peynir yapmayı öğretmek, okul kermesinde satmak için kek / kurabiye yapmak, taze makarna yapmak)
  • Mutfak bıçağı kullanmak
  • Güvenilir ortam içinde sizinle pişirmek (omlet yapmak, sosu sotelemek)
  • Sebze ve meyve kabuklarını soymak (soyucu ile daha güvenilir olacaktır)
  • Çok sert olmayan besinleri rendelemek
  • Alışveriş sonrası alınanları buzdolabına yerleştirmek
  • Bulaşık yıkamak (keskin olmayan bulaşıkları)
  • Bulaşık makinesini doldurmak ve boşaltmak (keskin bulaşıklara dikkat ederek)

2 Anne 1 Mutfak Kimdir?

2 Anne 1 Mutfak başta bebek ve çocuk beslenmesi olmak üzere, hamileliğimizden başlayarak anneliğiniz boyunca aklımıza takılan sorulara cevap bulabileceğiniz bir platform. Kalbinde beslenmenin olduğu bu platformda, besin ve porsiyon bilgileri, tarifler ve beslenme ile ilişkili sağlık sorunlarına dair bilgilerin yanı sıra hamile beslenmesinden yogasına, bebeklerde uyku ve tuvalet eğitiminden bebek için akıllı alışveriş listelerine, anaokul seçiminden ev ödevlerinde yardım etme, kardeş rekabeti, erken ergenlik gibi bir çok farklı konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Web sitesi: www.ikiannebirmutfak.com
Youtube Kanalı: www.youtube.com/c/ikiannebirmutfak

ide okulları ile Yarının Dünyasına Hazır Yetkin Bireyler

Çocuklarımızı yarına daha yetkin, daha özgüvenli, daha başarılı ve fiziksel ve zihinsel anlamda daha sağlıklı biçimde hazırlamak, onların mutlu birer insan olmalarına yardımcı olmak ide okulları eğitiminin temel felsefesini oluşturuyor. Güçlü eğitim kadrosu ile ön plana çıkan ide okulları çocuğunuzun hem bilişsel hem de sosyal özelliklerinin şekillenmesine destek oluyor.

Geleceğin dünyasında ayakta kalmak ve fark yaratmak için gerekli yetkinliklerin temelleri eğitimin ilk aşamalarında atılıyor ve zaman içerisinde bilinçli biçimde geliştirilmeleri gerekiyor. Bu nedenle çocuklarımızı emanet ettiğimiz eğitim kurumunun bu geleceğin farkında olması ve bilinçli bir yaklaşımla bu yetkinliklerin tohumlarını ekip büyütmesi çok ama çok önemli. ide okulları, geleceği şekillendiren bireyleri yetiştirme felsefesi çerçevesinde geleceğin yetkinliklerine yönelik çok kapsamlı bir yaklaşım ortaya koyuyor. Öğrencilerimizin öğrenme biçimlerini analiz edip onları en etkili şekilde öğrenmesini saplayan PASS modeli ile geleceğin yetkinliklerinin ilk adımlarının doğru atılması sağlanıyor. Her biri alanında benzersiz deneyime ve birikime sahip olan öğretmen kadrosu, bu yetkinliklerin çocuklarımızda gelişip filizlenmesine yardımcı oluyor. Teknolojiyle destekleme, deneme ve deneylemeyi ön plana çıkaran bir eğitim modelini benimseyen ide okulları, yarının fark yaratan, cesur, dinamik ve katma değer üreten bireylerini yetiştirmek üzere konumlanıyor. 

ide okulları eğitim yaklaşımı hakkında detaylı bilgi almak için www.ide.k12.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.



Diğer yazılar

Yaz Tatilinde Oyunun Önemi

02.07.2021

Yaz Tatilinde Oyunun Önemi

Uzaktan eğitim süreci boyunca fazlasıyla ekran başında kalan çocuklarımızı yaz tatilinde fiziksel oyunlara yönlendirmek oldukça önemlidir. Çocuklar oyun oynarken sadece eğlenmezler; farkında olmadan, oyun içerisinde çeşitli rollere girerek iş birliği, empati, paylaşma, lider olma, atılganlık, dinleme, sırasını bekleme ve problem çözme gibi pek çok becerilerini de geliştirirler.

Çocuklarda Sınırların Farkında Olmak Neden Önemlidir?

25.11.2017

Çocuklarda Sınırların Farkında Olmak Neden Önemlidir?

Çocuklar, yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler ve buna ihtiyaç duyarlar...

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.