Boşanmış Ailelerde Çocuk Olmak: Bir Ebeveynin Kılavuzu

31.01.2024

Boşanma oranları her geçen yıl artmaktadır ve bu durumdan en çok zarar gören çocuklardır. Boşanma öncesi ve sonrası kavgalardan, gürültülerden çok etkilenirler. Anne veya babadan biri evden ayrıldığı için çocukların hayat düzeni değişir. Buna bağlı olarak çocuklarda bir takım psikolojik sorunlar gözlemlenebilir. Bu sorunlar; mutsuzluk, terk edilme kaygısı, saldırganlık, okul başarısızlığı, sosyal becerilerde düşüş, psikosomatik hastalıklar vb. gibi birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir.  Bu belirtilerin kalıcı olup olmadığı anne ve babanın tutumuna bağlıdır. 

Eğer boşanma kaçınılmaz hale gelmişse ve bu karar kesinleşmiş ise bunu çocuklardan gizlemek doğru olmaz. Boşanma kararı çocuk üzerinde güvensizlik duygusu oluşturur. Çocuktaki güvensizlik duygusunu azaltmak için ona olan sevginin hem anne hem de baba tarafından devam edeceği mesajı net ve anlaşılır bir şekilde verilmelidir. 

Çocuğun üzüntüsünü hafifletmek düşüncesiyle yeniden birleşmeye dair çocuğuna umut veren anne babalar vardır. Zaten çocuk hep böyle bir umut taşıyarak değişikliğe alışmaktan kaçınmaktadır. Boşanmamaları için gayret göstermeleri veya boşandıktan sonra tekrar bir araya getirmek için çabalamaları, bir umut taşıdıklarını gösterir. Kesin bir ifadeyle boşanmayı çocuklara açıklamak gereklidir. Çünkü bazı çocuklar kendilerini sorumlu tutar ve suçluluk duygusuna kapılır. Bu durum hissedildiğinde, çocukların sebep olmadığını, kendi aralarındaki sorunlardan kaynaklandığını anlatmalıdır. 

Çekişmeli boşanmalardan sonra anne babaların her biri çocuklarına diğerlerinin suçlu olduğunu göstermeye çalışır. Çocuktan taraf tutması ve hakem olma rolünü üstlenmeleri istenir. Çocuk her iki tarafa da hoş görünmek için yalan söyleyebilir. Ayrılma sebebi her ne olursa olsun, çocuk hem annesinden hem de babasından vazgeçmek istemez. Anne veya baba çocuğun yanında kendini haklı diğerini haksız göstermeye çalışmamalıdır.

Bu süreçte çocukların daha az olumsuz etkilenmeleri için anne babaların uyması gereken bazı öneriler şu şekilde sıralanabilir: 

  1. Duygusal Anlayışın Gücü:

Boşanma sürecinde çocuklar, bir dizi duygusal zorlukla karşılaşabilir. Bu zorlukları anlamak, çocukların duygusal ihtiyaçlarına daha etkili bir şekilde yanıt verebilmek için ilk adımdır. Çocuklarınızın hissettiği endişe, kafa karışıklığı ve suçluluk duygularını kabullenmek, onların bu duygusal yükü daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

  1. Açık İletişim ve Empati:

Çocuklarınızla açık bir iletişim kurmak, duygularını paylaşmalarını teşvik etmek çok önemlidir. Empati, çocuğunuzun hissettiği duyguları anlamanıza yardımcı olacaktır. Onlara hissettikleriyle başa çıkmaları için güvenli bir alan sağlamak, duygusal iyileşme sürecine destek olur.

  1. Rutin ve İstikrar:

Boşanma süreci, çocuklar için belirsizlikle dolu olabilir. Bu nedenle, mümkünse, çocuğunuz için bir rutin ve istikrarlı bir ortam sağlamaya çalışın. Belirli kurallar ve beklentiler, çocuğunuzun yaşadığı değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olur.

  1. Destek Sağlamak

Aile üyeleri, yakın arkadaşlar ve okuldaki öğretmenler, çocuğunuzun bu süreçte hissettiği duygusal yükü paylaşabilir ve onlara destek olabilir. Samimi bir destek sistemi, çocuğunuzun kendini daha güvende hissetmesine yardımcı olabilir.

  1. Profesyonel Yardım:

Bazen, çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarına daha etkili bir şekilde yanıt verebilmek adına profesyonel yardım almak önemlidir. Bir çocuk psikoloğu veya terapisti, çocuğunuzun duygusal zorluklarını anlamalarına ve bu konuda başa çıkmalarına yardımcı olabilir.

Boşanmış ailelerde çocuk olmak, gerçek bir yolculuktur. Ancak bu süreci birlikte anlamak, birbirinize destek olmak ve gerekirse profesyonel yardım almak, çocuklarımızın daha sağlıklı büyümesine katkı sağlar. Unutmayın, duygusal sağlıkları bizim için bir önceliktir ve onlara bu süreçte rehberlik etmek, hayatları boyunca sürecek sağlam temeller atmalarına yardımcı olacaktır.

Bu yolculuk zorlu olabilir, ancak karşılıklı sevgi, anlayış ve güçlü bir destekle, çocuklarımız bu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirler. 

ide okulları olarak; boşanmış bir ailede yaşayan çocukların akademik ve duygusal ihtiyaçlarını anlamak, desteklemek ve yönlendirmek adına çalışmalar yapıyoruz. Bu süreçte öğrencilerimizin bireysel takibini yaparak onlara duygusal destek verme, iletişim kanallarını artırma, stresle başa çıkmalarını sağlama ve akademik performansını takip ederek gelişimini sürdürebilmeleri adına gayret gösteriyoruz. 

Okul psikolojik danışmanları, geniş bir yelpazede becerilere sahip profesyonellerdir ve bu becerilerini çocukların duygusal ve akademik gelişimini desteklemek adına kullanabilirler. Boşanmış ailede yaşayan çocukların bu sürece daha sağlıklı bir şekilde uyum sağlamalarına yardımcı olmak için eğitimli ve duyarlı bir danışmanın rehberliği önemlidir. Rehberlik birimimiz gelişmiş uzman kadrosuyla, desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerimize katkı sağlamaya devam etmektedir.

                                                                                              ide okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Kaynaklar

 

“Çocuk Sorunlarına Yapıcı Çözümler” , Çetin Özbey, 2004, İnkılap Yayınevi

"Boşanmış Aile Çocukları İçin: Anlamak ve Yardımcı Olmak" , Isolina Ricci

Diğer yazılar

Odaklanabilen, dikkatli ve çok boyutlu düşünebilen çocuklar

21.09.2018

Odaklanabilen, dikkatli ve çok boyutlu düşünebilen çocuklar

Çocuklarımız odaklansın, öğrendiklerini her yerde kullanabilsin, dersi dikkatlice dinlesin istiyoruz. Peki, çocuklarımıza verdiğimiz bilişsel eğitim bu özellikleri kazandırıyor mu?

Neden İyi Bir Anaokulu Eğitimi

27.08.2018

Neden İyi Bir Anaokulu Eğitimi

Hepimiz çocuklarımızın başarılı, özgüvenli, mutlu ve iyi birer insan olmasını isteriz, onları böyle bir yarında hayal ederiz. Peki bu mutlu tablonun temelleri ne zaman atılıyor biliyor musunuz?

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.