Çocuğumun Özgüveninin Gelişimine Nasıl Katkıda Bulunabilirim?

19.01.2022

Ebeveynlik yolculuğu, öncelikle bebeğin sağlığı hemen ardından da mutluluğunun peşinde koşup çabalamayla başlar. İlerleyen senelerde ise başarılı olması, kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi, sağlıklı ve derin sosyal ilişkiler kurabilmesi, vicdanlı bireyler olması şeklinde listeye yeni özellikler eklenerek gelişir.

Gelişimsel akış esnasında çocuk ile bakım veren( anne ya da farklı birisi) ilişkisi güvenli, tutarlı, öngörülebilir olduğunda iradi kontrolün, öz regülasyon becerilerinin geliştiğini görürüz. Eğer çocuk böyle bir ilişkiye sahipse olumlu duygular olumsuz duygulara baskın gelir, merhamet filizlenir ve akranlarla giderek artan kaliteli iletişime sahip olur.

Çocukluk döneminde bakım verenleri tarafından bilinçli bir şekilde olumsuz durumlardan  uzak tutulan,  hayal kırıklığı, kıskançlık, rekabet, mutsuzluk gibi nahoş duyguları yaşamasından sakınılan çocuklar zaman içinde kendileri de bu gibi durumların içinde kalamama, tahammül edememe ve kaçma davranışları geliştirir ve zamanla güzel olaylardan keyif almakta da zorlanan bireyler haline gelebilir. Olumsuz duygular, olumlu duygular kadar ruhsal yapının en önemli öğelerindendir. Çocuğun ego gelişimi, baş etme becerilerinin çeşitlenmesi, yaratıcılık ve özgünlüğü ; olumsuz duygularla kalabilmesi, sabredebilmesi ile yakından ilintilidir.

Erken dönemden itibaren, ebeveynleriyle tutarlı, güvenli bir zeminde ilerleyen bir ilişkinin içinde şefkatle sarılıp sarmalanan, duyulan, keyifle vakit geçirilmeye değer görülen, saygı duyulan çocuklar dünyanın güvenli ve yaşamaya değer bir yer olduğu anlayışını kazanırlar. Büyüdükçe kendilerine verilen şefkati, saygıyı, sevgiyi, anlayışı karşısındaki insanlara da verebilme kapasitesine sahip olurlar.

Özgüven; zamanla başarı ve başarısızlık, kırılma ve onarma, umut etmek, heveslenmek ve hayal kırıklığıyla gelişen bir olgunlaşma halidir. Hayal kırıklıkları ve başarısızlığın üstesinden gelebilme özgüvenin temel taşıdır. Özgüven, çocuğun kendi içsel kaynaklarının farkındalığıyla başlar.  

Çocuğunuzun başarısızlık toleransını arttırıp,  başaramadığında pes etmemeyi öğrenebilmesi için sonuca değil o sonuca götüren süreçle ilgili olmaya gayret etmek önemlidir. Yaşam içinde elinden gelenin en iyisini yapmanın öneminin vurgulandığı, çaba ve emek sarf etmenin kıymetinin ödüllendirildiği bir ortam sunulan çocuk,  performans kaygısı yaşamayacak, iç motivasyonu gelişecek ve özgüvenli bir birey haline gelecektir.

Zorlandığı bir dersin sınavına çalışan, emek veren, okuyan, anladıklarını not eden, öğrendiklerine merakla ve hevesle zihninde yer açan, kazanılan bilgileri ebeveyniyle paylaşan bir öğrencinin sınav notunu değil,  gösterdiği çabayı, süreci onurlandırmak gerekir. Çocuklar ancak bu koşullar altında başarmanın tadını almış,  iç motivasyonuyla hedef belirleyebilen bireyler haline gelebilirler.

Başarının tadını alan öğrenci kendine inanır ve inanan öğrenci zorluklarla baş etmenin yolunu kimseye ihtiyacı olmaksızın bulur.

 

 

ide okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

 

Diğer yazılar

ide okulları’ndan Ortaokul Öğrencileri İçin Yaz Tatili Önerileri

23.06.2023

ide okulları’ndan Ortaokul Öğrencileri İçin Yaz Tatili Önerileri

Çocuklarla birlikte verimli ve keyifli bir eğitim yılı geçirdik.

Çocuğunuzun Asıl Gücü “Soft” Becerilerde

26.02.2018

Çocuğunuzun Asıl Gücü “Soft” Becerilerde

Yarının liderleri, yetkinlik grubunu doğru kurgulayan ve etkili biçimde geliştirenler olacak.

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.