Çocuğunuzun Geleceğini Şekillendirecek Yetkinlikler

26.03.2018

Artık hepimiz biliyoruz ki, yarının dünyasında başarılı olacak ve farklılaşacak bireyler doğru yetkinliklerin temelini alan ve bu yetkinlikleri sürekli geliştirenler olacak. Hepimizin içinden geçtiği hızlı değişim, meslekleri dönüştürürken yetkinliklerin önemi daha da artıyor olacak.

Dünyanın en saygın düşünce kuruluşlarından biri olan Dünya Ekonomik Forumu’nun “İşin Geleceği” başlıklı raporu, önümüzdeki dönemde ön plana çıkacak 10 yetkinlik tanımlıyor. Bunlar sırasıyla: Karmaşık Sorunları Çözebilme, Kritik Düşünebilme, Yaratıcılık, İnsan Yönetimi, Koordinasyon, Duygusal Zeka, Muhakeme Edebilme ve Karar Verebilme, Hizmet Odaklılık, Müzakere ve Bilişsel Esneklik... Gelin şimdi hep birlikte çocuklarımızın yarınına yönelik yetkinliklere bir göz atalım.

Karmaşık Sorunları Çözebilme: Dünyamız artık kolay kolay çözülemeyen, net bir formülü olmayan karmaşık sorunlarla yüz yüze. Çocuklarımızın tam tanımlanmamış, zorlu sorunları çözebilecek becerilere sahip olması çok önemli.

Kritik Düşünebilme: Karşı karşıya kalınan fırsatlar ve risklere yönelik analitik analizler yapabilmek, olası çözümlerin ve alternatiflerin artılarını ve eksileri belirlemek ve bu yönde karar alabilmek beceriler arasında ön plana çıkıyor.

Yaratıcılık: Belirli bir durum , sorun veya fırsata yönelik başkalarının düşünemediği, özgün ve yenilikçi fikir, çözüm ve araçları ortaya koymak ve yaratıcı çözümler geliştirmek, en fazla aranan beceriler arasında.

İnsan Yönetimi: Çalışma ortamlarında ve sosyal ortamlarda insanları bir amaç uğrunda bir araya getirebilme, onları motive edebilme becerileri farklı kuşakların bir arada olduğu ortamlarda çok büyük bir avantaj haline geliyor.

Koordinasyon: Grup çalışmalarında ve ekiplerde belirlenen amaca göre öncelikleri, süreçleri ve yöntemleri belirlemek ve bunların izlenmesini sağlamak, yarının liderlerinin en önemli özelliklerinden biri olacak.

Duygusal Zeka: Çevremizdekilerin ve etkileşimde olduğumuz kişi ve toplulukların ihtiyaçlarının farkında olmak, empati yaparak onların bakış açısından bakabilmek becerisinin önemi git gide artırıyor.

Muhakeme Edebilme ve Karar Verebilme: Bir duruma, soruna veya fırsata dair olası tüm durumları analiz edip içinden en doğru olanı seçebilme becerisi kritik düşünme ve karmaşık sorun çözebilme ile birlikte büyük bir güç oluşturuyor.

Hizmet Odaklılık: Etkileşimde bulunulan gruplara, topluluklara ve insanlara yardımcı olacak ve karşılıklı kolaylaştırıcı etki oluşturacak biçimde hareket edebilme yaklaşımı özellikle ekip çalışmalarına değer katıyor.

Müzakere: Farklı fikirleri, kişileri ve yapıları bir araya getirip ortak bir zemin oluşturabilme becerisi, geleceğin en önemli özelliklerinden biri olacak. 

Bilişsel Esneklik: Eldeki kaynakları ve insanları daha önce yapılmamış biçimde bir araya getirip yeni değerler oluşturabilme becerisi. Yenilikçi iş modelleri bu beceri ile şekilleniyor.

Bu noktada sormamız gereken çok kritik üç soru var: Çocuklarımıza bu yetkinlikleri ne kadar kazandırabiliyoruz? Onların yarınını şekillendirecek becerileri edinmelerine yönelik bir eğitim aldıklarından emin olabiliyor muyuz? Bu temeli erken aşamada almalarına imkan sağlayabiliyor muyuz?

ide okulları, yetkinlik odaklı eğitim yaklaşımı ile bu sorulara “Evet” yanıtı vermenizi sağlıyor. Her biri alanında uzman eğitim kadrosu, eğitimde teknoloji kullanma yaklaşımıyla birlikte bu modelin gücünü daha da artıran ide okulları, yarının başarılı, fark yaratan ve etki oluşturan bireylerini yetiştiriyor.

ide okulları’nın yetkinlik temelli eğitim modelini hakkında detaylı bilgi için www.ide.k12.tr 'yi ziyaret edebilirsiniz.

Diğer yazılar

Çocukluktan Gençliğe Arkadaşlık İlişkileri

25.03.2021

Çocukluktan Gençliğe Arkadaşlık İlişkileri

Arkadaşlık, kişiler arasında karşılıklı paylaşım, iletişim, etkileşim, eğlence gibi öğeler yanında duygusal bağları da içeren bir ilişkidir. En yakınımızdaki akranlarımız tarafından kabul edilmek, güven duymak, bulunduğumuz çevreye ait hissetmek demektir. Arkadaşlıklar, hayatımıza değer katan, hayat boyu süren bir ilişki biçimidir. Aile soyuna dayalı bağlardan sonra gelen en güçlü bağdır.

Çocuğunuzla Pandemide Yaz Dönemini Nasıl Geçirebilirsiniz?

17.06.2020

Çocuğunuzla Pandemide Yaz Dönemini Nasıl Geçirebilirsiniz?

Yaşadığımız pandemi sürecinde işimizi yapma biçimimiz, alışveriş yapma şeklimiz, kültürel etkinliklerimiz, çocuklarımızın okul hayatı bir başkalaşıma uğradı.

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.