Gelişim Çağındaki Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme Neden Önemlidir?

22.10.2018

Günlük koşuşturmaca içerisinde dengeli beslenmeyi ihmal ediyor, ya da öğün atlayabiliyoruz. Halbuki sağlıklı bir yaşam sürebilmek için her besin grubunu yeterli miktarda tüketmek ve dengeli beslenmek gerekiyor.

Özellikle de büyüme çağındaki çocukların sağlıklı bir gelişim gösterebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir. Peki ama, gelişim çağındaki çocuklar nasıl beslenmeli? Dengeli beslenme için hangi besin grubundan ne kadar tüketmesi gerekiyor? ;

Besin Çeşitliğinin Sağlanması

Yeterli ve dengeli beslenmede en önemli nokta besin çeşitliliğinin sağlanmasıdır. Öğün içerisinde tek bir çeşit yemek yerine, her besin grubundan yeterli miktarda alınmalıdır. Bahsettiğim bu besin grupları; protein, tahıl, sebze, meyve ve süt ürünleridir.

Protein Grubu

Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagillerden oluşan bu grup, hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılır. Hücre yapıtaşlarının ve beden fonksiyonlarının sağlıklı işleyebilmesi için günlük enerji ihtiyacının %15’i proteinden karşılanmalıdır. Yumurta en sağlıklı proteinlerin başında geliyor ve çocukların günde bir yumurta yemesi öneriliyor. Kuru fasulye, mercimek, nohut vb kuru baklagiller de proteinin yanı sıra lif, posa ve sağlıklı yağlar da içeriyor, bunların da menü de olması önemlidir.

Tahıl Grubu

Ekmek, bulgur, makarna, yulaf ezmesi, pirinç ve benzeri besinlerden oluşan tahıl grubu, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Özellikle, gelişim çağındaki çocuklar oyun oynarken, ders çalışırken yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu noktada ise öğün içerisinde bol miktarda ve sadece tahıl grubu almamaya dikkat etmeliyiz. Besin değeri açısından, içerisinde yüksek miktarda lif, mineral ve vitamin içeren bulgur tercih edilebilir.

 

Sebze ve Meyve Grubu

Sebze ve meyve grubu içerisinde bulunduğu lif ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar.  Burada da dengeli beslenme için; günde 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketilmesi öneriliyor. Örneğin, yemek yanında yenen salata içerisinde bol miktarda lif ve mineral bulunurken, aynı zamanda yemeklerin rahat sindirilmesine yardımcı olur.

Süt Grubu

Kefir, ayran, süt ve yoğurt gibi besinlerden oluşan bu grup, içerisinde protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini, B12 vitamini ve A vitamini gibi önemli besin ögelerini içerdiğinden büyüme ve gelişmeyi destekler.

Besin Çeşitliliğinin Yanı Sıra Günlük Beslenme İçerisinde Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

  • Kahvaltı günün en önemli öğünü, bu nedenle sabahları farklı besin gruplarından oluşan bir kahvaltı yapmaya çalışın.
  • Hazır meyve suları yerine, evde taze sıkılmış olanları tercih etmeye çalışın.
  • Yemeklerin sindirilmesi, vücut fonksiyonlarının sağlıklı işlemesi ve organların görevlerini yerine getirebilmesi için günlük su tüketimi oldukça önemlidir.

ide’de, Öğrencilerimizin Gelişimi için Dengeli ve Yeterli Beslenmelerine Dikkat Ediyoruz.

ide okulları olarak, öğrencilerimizin gelişimleri için sağlıklı beslenmelerini önemsiyoruz. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı için mevsim meyve ve sebzelerinden oluşan aylık menüler oluşturuluyor. Uzman diyetisyen tarafından hazırlanan menülerde, öğrencilerin dengeli ve yeterli beslenmesi için besin çeşitliliği gözetiliyor. Öğrencilerin günlük ihtiyaç duydukları enerji miktarları doğrultusunda; protein, tahıl, meyve ve sebze dengesi göz önünde bulundurularak hazırlanıyor.

Meyve ve Sebzeler, +4 Soğuk Hava Deposunda Saklanıyor.

Sağlıklı bir yaşam için mevsimine göre sebze ve meyve tüketilmelidir. ide okulları’nda malzemeler günlük olarak tüketildiği için okul içerisinde özellikle dondurucu dolap bulundurulmuyor. Bu sayede malzemelerin taze olarak tüketilmesi sağlanıyor.

Tavuk, et ve balık gibi ürünler günlük olarak geliyor, köfte okulda hazırlanıyor ve o gün içerisinde pişirilerek tüketilmiş oluyor. Sebze ve meyveler ise iki günde bir geliyor ve +4 soğuk hava deposunda muhafaza ediliyor.

Mutfakta Temizlik ve Düzen

Yemeklerdeki en önemli konulardan biri de temizlik ve düzendir. Yemekler hazırlanırken mutlaka temiz önlük, üniforma kullanılarak bone takılıyor.

Tabaklar ve tencereler iki ayrı bulaşıkhanede yıkanır. Gün sonunda tüm tezgahlar ve yerler hijyen kurallarına göre temizlenmiş ve toparlanmış olur.

ide’de, Öğrencilere Sağlıklı Beslenme Kültürü Ve Alışkanlığı Kazandırmak Amacıyla Uygulanan Kurallar;
- Yemekler günlük olarak okul yemekhanesinde hazırlanıyor, dışarıdan hazır yemek gelmiyor.
- Menülerde hazır çorba kesinlikle kullanılmıyor, çorbalar günlük taze olarak pişiriliyor.
- Limon sosu yerine, gerçek dilim limon kullanıyor.
- Beyaz ekmek işlenmiş olduğu için besin değeri düşmüş oluyor. Bu nedenle yemekhanede, lif, vitamin ve mineral değeri bakımından yüksek olan kara fırın tam buğday ekmeği tercih ediliyor.
- Mevsimine göre taze sebze ve meyveler seçiliyor, dondurulmuş ürün kullanılmıyor.
- Patates kızartması gibi yemekler yağda kızartılmıyor, onun yerine buharlı fırında pişiriliyor.
- Arıtılmış şehir suyu yerine, doğal kaynak suyu kullanılıyor.
- Kahvaltıda çikolata ve kakao türevi içeren besinler yerine pekmez ve bal tercih ediliyor.
- Öğlen yemeklerinde şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih ediliyor.
- Tuz tüketimini kontrol altına almak adına masalarda tuz bulundurulmuyor.
- Yemeklerdeki, salça, yağ ve tuz kullanımı da kontrol altında tutuluyor.
- Bulyon, sos, çeşni, kıvam artırıcı, trans yağ vb. tatlandırıcı ve yapay katkı maddeleri kesinlikle kullanılmıyor.

ide okulları hakkında detaylı bilgi almak için www.ide.k12.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Diğer yazılar

Odaklanabilen, dikkatli ve çok boyutlu düşünebilen çocuklar

21.09.2018

Odaklanabilen, dikkatli ve çok boyutlu düşünebilen çocuklar

Çocuklarımız odaklansın, öğrendiklerini her yerde kullanabilsin, dersi dikkatlice dinlesin istiyoruz. Peki, çocuklarımıza verdiğimiz bilişsel eğitim bu özellikleri kazandırıyor mu?

Çocuğunuzu Yarınlara Güçlü Hazırlayın!

07.04.2018

Çocuğunuzu Yarınlara Güçlü Hazırlayın!

Değişim, rekabet, yenilikler, teknoloji.... Her şeyin çok hızlı dönüştüğü bir dönemden geçiyoruz.

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.