ide okulları’ndan Ortaokul Öğrencileri İçin Yaz Tatili Önerileri

23.06.2023

Çocuklarla birlikte verimli ve keyifli bir eğitim yılı geçirdik. Birçok yerde yılını geçiren çocuklar ve bu süreçte en büyük destekçileri olan aileleri güzel bir yaz tatilinin heyecanını yaşıyor. Ancak "keyifli tatil" kavramının öğrenciler ve veliler arasında farklılık gösterebildiği bilinmektedir. Öğrenciler genellikle özgürce ve istedikleri kadar oynayabilecekleri tatillerin hayalini kurarlar.

  • Çocukların kişisel ihtiyaç ve ilgilerine göre bir tatil planı hazırlamak, tatillerini daha verimli ve mutlu geçirmelerini sağlarken, tatilin ardından yeni sezona dinamik bir başlangıç ​​yapmalarını sağlar.
  • Keyifli bir tatile adım atabilmemiz için öncelikle yılı olumlu bir şekilde kapatmalıyız. Bu noktada, yıl boyunca gösterdikleri emek ve emeğin karşılığını aldıkları çocukların karneleri onlar için çok önemlidir. Bazı öğrenciler karnelerini aileleriyle paylaşmak için sabırsızlanırken, bazı öğrenciler durumdan endişe duyabilir. Tüm öğrencilerin bu süreci olumlu geçirmesi ve keyifli bir tatil geçirmesi için şunlara dikkat edilebilir.

  • Çocuğumuz hangi sınıfta olursa olsun kendisine verilen sevgiyi ve değeri etkilemediği mesajını almalıdır.
  • Çocuğumuzun karnesini diğer çocukların ve arkadaşlarının karnesiyle karşılaştırmamalı, çocuğumuza yeteneğine göre değerlendirme yapmalıyız.
  • Karneyi değerlendirirken öncelikle çocuğun güçlü yönlerini vurgulamalı ve gelişimsel ihtiyaçlarını çocuğumuzla birlikte değerlendirmeliyiz.
  • Çocuğunuzun performansını parasal ödüllerle ödüllendirmek yerine, çocuğunuza mümkün olduğu kadar değer vermek veya ödülü kaliteli aile zamanına dönüştürmek çok daha etkilidir.
  • Unutmamalıyız ki çocuğumuzun karnesi onu değil, okul sürecini değerlendiren bir araçtır.
  • Tatiller, aile bireyleri arasındaki ilişkileri düzenlemek ve iletişimi artırmak için önemli bir fırsat sağlayabilir. Ebeveynler çocuklarıyla bol bol konuşarak, ailece oyunlar oynayarak ve gün içinde yaşanan olumlu ya da olumsuz duyguları paylaşarak iletişimlerini güçlendirebilirler.

YAZ TATİLİNDE DERS SÜREÇLERİNİZLE İLGİLİ NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Yaz tatilini mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirebilmek için her öğrencinin kendisine uygun bir yaz tatili programı hazırlaması gerekmektedir. Planlama ve hedef belirleme hayatımızın her alanında olmalıdır. Bir program oluştururken dinlenme, seyahat, arkadaşlıklar ve eğlence için zaman ayırmalı ve yarıyılda eksik tamamlanan dersleri telafi etmelisiniz.

  • Konu tekrarı: Kişi u haftasında, f gününde ve T saatinde öğrendiğini unutur. Unutmaktan kaçınmanın en iyi yolu tekrar etmektir. Özellikle önceki konularda çok fazla hata yapan öğrenciler genel tekrara ağırlık vermelidir.
  • Eksik konuları tamamlama: Eksik konuları olan ve sınav öncesi konuları bitiremeyeceğinden korkan öğrenciler, eksik konuları tatil günlerinde tamamlamayı tercih etmelidirler. Çünkü eksik bilginin öğrenilmesi verimli sonuçlar vermemekte, bu da yeni bilginin tam ve bilinçli olarak öğrenilmesini engellemektedir.
  • Çalışmasına rağmen kendini zayıf hisseden derslere veya konulara odaklanın: Örneğin, bir öğrencinin matematikte birçok eksikliği varsa, öğrenci bu zayıflığı gidermek için tatillerde o derslerde daha fazla zaman geçirmelidir.
  • Yeni konular öğrenme: Bu strateji, konu eksiklikleri olmayan ve öğrendikleri konularla ilgili bazı soruları olan öğrenciler tarafından kullanılabilir.

Sizlere tatil günleriniz için ailecek yapabileceğiniz bazı aktiviteler hazırladık. Hedefimiz çocuklarımıza sevginizi ifade etmenin farklı yollarını denemek, ortak zamanlarınızı artırmak, çocuğunuzun iyi vakit geçirirken bir güven duygusu geliştirmesine yardım etmektir. 

Barış Manço Müzesi

Domates Biber Patlıcan, Arkadaşım Eşek ve Süper Büyükanne gibi şarkılarıyla çocukluğumuza damgasını vuran ünlü sanatçı Barış Manço'nun yaşadığı ve eserlerinin yayınını yaptığı Moda'daki evi müzeye dönüştürüldü. "Bir kişiden en son söz edilmediğinde, o kişi ölmüştür." diyen Barış Manço'nun eşyaları ve daha pek çok detay Kadıköy Belediyesi tarafından toplamış. 

Hupalupa

Zihinsel, fiziksel ve motor gelişimlerini destekleyen oyun alanları ile güvenli ve keyifli bir eğlence deneyimini sunan Hupalupa çocukların tamamen kendi zevklerine göre keşfetmelerine olanak tanıyan oyun çeşitleri ile yaratıcılıklarını ortaya çıkarıyor ve sosyalleşmelerini sağlıyor. 

Emaar Akvaryum

Yepyeni bir akvaryum deneyimi sunan Emaar Akvaryum & Sualtı Hayvanat Bahçesi Kayalık Kıyılar, tünel akvaryumun da içinde bulunduğu Ana Tank, Ormanlar, Nehirler ve Şelelaler, Penguen Adası, Timsah Krallığı ve interaktif oyun alanı Hayal Adası ile tematik bölümlerden oluşan akvaryum ve sualtı hayvanat bahçesi 200 türden 20.000’in üzerinde deniz canlısı ve amfibiye ev sahipliği yapıyor.

İstanbul İllüzyon Müzesi

İstanbul İllüzyon Müzesi, nesiller boyu heyecan kaynağı olan illüzyonlarla sizlere interaktif ve eğlenceli bir yolculuk imkânı sunuyor. Ailece yeni deneyimler yaşayabileceğiniz ve keyifli zaman geçirebileceğiniz mükemmel bir mekân tasarlanmış. Yalnızca çocukların değil, aynı zamanda ebeveynlerin hatta büyükanne ve büyükbabaların da bayılacağı bu harika müzede çok eğleneceğinize eminiz.

Korsan Adası Temapark

Dünyanın ilk 9 fonksiyonlu marina ve yaşam merkezi Viaport Marina bünyesinde yer alan ve tamamen denizin üzerinde tasarlanmış Korsan Adası Tema Parkı (eski adıyla ViaSea Tema Parkı), İstanbul'un Anadolu yakasında Tuzla'da yer almaktadır.
Her yaştan ziyaretçiye benzer bir eğlence deneyimi ve harika bir gün geçirmeyi vadeden Korsan Adası Tema Parkı'nda toplam 28 farklı eğlence ünitesinin yanı sıra dünyanın en heyecanlı roller coaster'larından biri olan Red Fire bulunuyor. Dünya standartlarında teknoloji ile tasarlanan Korsan Adası Tema Park, modern eğlence üniteleriyle birlikte Türk lunaparklarının klasik kültürünü devam ettiriyor. 

Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi

Madame Tussauds'un İstiklal Caddesi'ndeki merkezini ziyaret eden çocuklar Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Mimar Sinan gibi tarihi kişilikleri yakından tanıyor; Mozart'ın piyanosunda kendi müziklerini çalıyor ve Yaşar Kemal'in koltuğunda yazarla tanışıyor. Arda Turan'dan Hidayet Türkoğlu'na, Einstein'dan Leonardo da Vinci'ye, Zeki Müren'den Madonna'ya, Justin Bieber'dan Lady Gaga'ya, MFÖ'den Rihanna'ya, Adile Naşit'ten Barış Manço'ya çocuklar birçok ünlü isimle tanışma fırsatı buluyor. Shrek'ten Hollywood yıldızlarına ünlüler ile bir araya gelip yakınlaşıyor, yıldızlara dokunmanın heyecanını yaşıyor. 

Pelit Çikolata Müzesi

Pelit çikolata üretim tesisi içinde yer alan Pelit Çikolata Müzesi, dünya sanatının şaheserlerini, masal kahramanlarını ve ünlü efsanelerin heykellerini hazırlayarak çikolata ve sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Çikolata şelaleleri arasında dolaşmak ve çikolata kokusunu içinize çekmek hem yetişkinler hem de çocuklar için çok keyifli. 

Dolmabahçe Sarayı

Beşiktaş ile Kabataş arasında, Boğaz'ın kıyısında, 250.000 metrekarelik bir alan üzerinde yer alan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'da çocuklarla gidilebilecek yerlerden biri. Osmanlı döneminde inşa edilen sarayın en önemli özelliği Atatürk'ün Cumhuriyet döneminde İstanbul'a yaptığı ziyaretlerde konut olarak kullanılmış olması ve ulu önder Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de bu sarayda vefat etmesidir. Saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki saray hayatını gözler önüne sermesi ve Atatürk'ün son günlerini geçirdiği ev olması nedeniyle ilk ve ortaokul öğrencilerinin ilgisini çekmektedir. 

Darıca Hobbit Köyü

Darıca'da Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı içerisinde yer alan Hobbit Köyü'nde farklı konseptlerde 15 adet hobbit evi bulunuyor. Oyun alanı, piknik alanları, tenis, basketbol ve futbol sahalarının yanı sıra bir Hobbit evinin de bulunduğu parka, İstanbul Anadolu yakasından özel araçla yaklaşık 40 dakikada ulaşılıyor. Bu sahil parkında ayrıca bir sahil yolu ve 4 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet yolu bulunmaktadır.   

Darıca Hayvanat Bahçesi

Darıca Hayvanat Bahçesi, İstanbul'da yaz tatilinde çocuklarımızla gidebileceğimiz yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak da bilinen Darıca Hayvanat Bahçesi sadece bir hayvanat bahçesi değil aynı zamanda her yaştan çocuklarınızı birçok hayvanı görmesi için götürebileceğiniz bir kuş cenneti ve botanik parkıdır. 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ataşehir denilen bina ormanı içinde çölde bir vaha gibi mutluluk kaynağı. İstanbul'da yaz tatilinde çocuklarla en kolay ziyaret edilebilecek yerlerden biri olan ve otoyola bağlanan yollar arasındaki 8 ada üzerine kurulu dev bahçeye, Ataşehir’i birbirine bağlayan köprünün Doğu Ataşehir eteğindeki kısımdan giriş ücretsizdir. 

Vialand Eğlence Parkı

Türkiye'nin ilk temalı park konseptine ev sahipliği yapan VIALAND, aynı zamanda ülkemizin yerli Disneyland'ı olarak da bilinir. Vialand sadece bir lunapark değil, alışveriş merkezi, restoranları, sinemaları ve bowling salonları ile çok büyük bir eğlence ve yaşam kompleksidir. Vialand'de her yaş grubu için 20'den fazla eğlence ünitesi bulunuyor. Bunlardan en iddialısı ise 110 km hızla pistlerde ilerleyen nefes kesen roller coaster. Çocuklar için Sünger Bob, Küçük Kaşifler, Küçük Madenciler, Saray Salıncağı, Dora ve Diego'nun Maceraları, Çılgın Nehir ve Viking en popüler eğlence yerleridir. 

İSTANBUL MODERN YAZ SANAT OKULU

İstanbul Modern Sanat Müzesi yaz tatilinde çocuklara sanat dolu bir program sunuyor. 7-10 yaş aralığındaki çocuklar, 10 Temmuz - 25 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleşen bu program kapsamında müze eğitimcileriyle birlikte sanatı yorumluyor ve sanatsal üretimler gerçekleştirecekleri atölye çalışmalarına katılabiliyor.

Yaz Sanat Okulu atölye çalışmaları, müzenin koleksiyon sergisinde yer alan bazı sanat çalışmalarının incelenmesi ile başlıyor. Ardından atölyede sanat tarihinden örnekleri keşfeden çocuklar sanat çalışmaları üreterek programı tamamlıyor.

Yaz Sanat Okulu eğitim programında yer alan her bir atölye sanatın farklı kavramlarına ve üretim biçimlerine odaklanıyor. Atölyeler, hafta içi her gün yaz boyunca tekrar ederek uygulanıyor. Katılımcılar, bu atölyelerin birine veya hepsine, tarihleri seçerek kayıt yaptırabiliyor. İstanbul Modern, on farklı seçenek sunan atölyelerin en az beşine katılanlara Yaz Sanat Okulu Katılım Belgesi veriyor! 

Program kapsamında düzenlenen atölyelerden beşine kayıt yaptıranlara avantajlı katılım, 3 Temmuz tarihine kadar geçerli olmak üzere erken kayıt fırsatı sunuluyor. 

Atölye Tarihleri: 10 Temmuz-25 Ağustos 2023 arası hafta içi her gün uygulanır.

Sabah Atölyesi: 10.30-12.30

Öğle Atölyesi: 13.30-15.30

Önemli Notlar: Sergi gezileri pazartesi günleri düzenlenmez. Sergi gezisini kapsayan atölye çalışmalarında, konuyla ilişkilendirilen sanat yapıtları ele alınır. Çocukların tüm atölye programlarına rahat kıyafetlerle katılmaları önerilir. Boyama atölyelerinde çocuklar İstanbul Modern önlüklerini kullanır.

Detaylı bilgi için: 0212 334 73 41, 0212 334 73 26 ve [email protected]

SABAH ATÖLYELERİ             

Doğanın İzleri

10, 17, 24, 31 Temmuz; 7, 14, 21 Ağustos 2023 | Pazartesi, 10.30-12.30

Sanatçılar doğadan nasıl ilham alır? Asamblaj nedir? Doğal formlar sanata nasıl dönüşür? 

Doğanın İzleri çocukları doğal malzemelerle çalışmaya davet ediyor. Atölye çalışmasında çocuklar, görsel algılarını geliştiren ve hafızalarını güçlendiren imaj ve doku kartları kullanıyor. Önce yaprak, tarçın çubuğu, kozalak ve daha birçok doğal malzeme ile imaj kartlarındaki kompozisyonları deniyor, ardından doku kartlarındaki izleri çıkarıyorlar. Program doğal malzemeler kullanılarak asamblajlar üretilmesiyle tamamlanıyor. 

Lirik Soyut Resimler

11,18, 25 Temmuz; 1, 8, 15, 22 Ağustos 2023 | Salı, 10.30-12.30

Soyut nedir? Hangi yöntemlerle yapılabilir? Lirik ve geometrik resimleri nasıl ayırt edebiliriz?

Soyut resimlere odaklanan atölye çalışması, çocukları renklerin, dokuların ve lekelerin dünyasına çağırıyor. Çocukların müze koleksiyonundaki yapıtları yorumlamaları ile başlayan atölye doğaçlama, rastlantısal üretim ve ritimsel uyum gibi yöntemlerle üretilen sanat çalışmaları ile tamamlanıyor.

Manzaranın Dönüşümü

12, 19, 26 Temmuz; 2, 9, 16, 23 Ağustos 2023 | Çarşamba, 10.30-12.30

Manzara nedir? Peyzaj nedir? Sanatçılar çevrelerini ve doğayı nasıl yorumlamışlar?

Atölyede çocuklar, insanın çevresi ve doğa ile kurduğu ilişkiyi sanat tarihinden örneklerle keşfediyor.  Program çocukların farklı açılardan çekilmiş manzara fotoğrafını yorumlamaları ile başlıyor. Çocuklar, çağdaş sanatçıların manzara konusunu nasıl ele aldıklarını değerlendiriyor. Müze koleksiyon sergisinde incelenen çağdaş sanat örneklerinden ilham alan çocuklar, atölye uygulamasını kolaj ve suluboya teknikleriyle gerçekleştirdikleri resim çalışmalarıyla tamamlıyor.  

Modern Figüratif Resim

13, 20, 27 Temmuz; 3, 10, 17, 24 Ağustos 2023 | Perşembe, 10.30-12.30

Figür ne demek? Figüratif resim ne demek? Modern figüratif resmin özellikleri nelerdir?

Program, çocukların figür kavramını görsel ve işitsel olarak tanımlamalarıyla başlıyor. Figüratif sanat çalışmalarını içeren kısa tarihsel bir sunumunun ardından müzenin koleksiyon sergisini gezen çocuklar, yirminci yüzyılın sanat çalışmaları arasında benzerlikleri keşfediyorlar. Programın sanat uygulamasında çocuklar, bedenlerinden yola çıkarak silüetler oluşturup figüratif resimlerini tamamlıyorlar. 

Mono Baskı

14, 21, 28 Temmuz; 4, 11, 18, 25 Ağustos | Cuma, 10.30-12.30

Mono nedir? Nasıl yapılır? Çoğalan her görüntü nasıl farklılaşır?

Atölye, sanatçıların uyguladıkları en eski baskı tekniklerinden biri olan mono baskıya odaklanıyor. Kısa bir sunum ve müze koleksiyon sergisinden baskı resimlerin incelenmesinin ardından atölyeye devam eden çocuklar, önce dergilerden topladıkları görsellerle kolajlar hazırlıyor, ardından bu kompozisyonlarından ilhamla çalışmalarını mono baskılara dönüştürerek programı tamamlıyorlar. 

ÖĞLE ATÖLYELERİ                             

Mikro Formlarla Sanat

10, 17, 24, 31 Temmuz; 7, 14, 21 Ağustos 2023 | Pazartesi, 13.30-15.

30

Aynı anda hem bilim hem sanat yapılabilir mi? Gözlem ve deney sanata nasıl dönüşür?

Gözle göremediğimiz canlıların mikroskobik görüntüleri, bilimi olduğu kadar sanatı da ilgilendiriyor. Farklı biyolojik formların mikro kamera ile çekilen görüntülerinin ekrana yansıtılarak inceleneceği atölye çalışmasında çocuklar, gözlemledikleri formlardan yola çıkarak resimler hazırlıyor. 

 

İmgelerle Otoportreler

11, 18, 25 Temmuz; 1, 8, 15, 22 Ağustos 2023 | Salı, 13.30-15.30

Portre ne demek? Yüzümüz duygularımızı nasıl yansıtır? Sanatçılar otoportrelerini yaparken kendilerini nasıl anlatmışlar?

Program çocukların yüz ifadelerini taklit ettikleri, duyguları canlandırdıkları kısa bir oyunla başlıyor. Resim, heykel, yerleştirme, video sanatı gibi sanatın farklı uygulama biçimlerini kullanan sanatçıların otoportrelerini içeren sunumun ardından çocuklar, müze koleksiyon sergisinde sanat çalışmalarını yorumluyor. Program, çocukların tasarladıkları imgelerle otoportreler oluşturmalarıyla tamamlanıyor.  

 

Kentin Kolajları

12, 19, 26 Temmuz; 2, 9, 16, 23 Ağustos 2023 | Çarşamba, 13.30-15.30

İlk kent resimleri ne zaman yapılmış? Modern ve çağdaş sanatçılar yaşadıkları kentleri nasıl anlatmışlar?

Program üç boyutlu kent manzaraları oluşturulmasına odaklanıyor. Müzede kent manzarasından ilham alan sanat çalışmalarını inceleyen çocuklar atölyede, fotoblok malzeme ile katmanlar oluşturarak kent resimleri hazırlıyor. Program resimlerin üzerine stilize çizimlerin eklenmesiyle tamamlanıyor.

 

Monokrom Resimler

13, 20, 27 Temmuz; 3, 10, 17, 24 Ağustos 2023 | Perşembe, 13.30-15.30

Monokrom nedir? Aynı rengin farklı tonları bir araya geldiğinde nasıl görünür?

Program, çocukları renkleri ve renklerin tonları arasındaki ilişkileri keşfetmeye çağırıyor. Müzenin koleksiyon sergisinde monokrom sanat çalışmalarının incelenmesinin ardından çocuklar, atölyede renkler üretiyor. Ürettikleri renkleri bir araya getirerek derinlik algısı oluşturan kompozisyonlar hazırlıyorlar.

 

Hazır Nesne ile Heykel

14, 21, 28 Temmuz; 4, 11, 18, 25 Ağustos | Cuma, 13.30-15.30

Heykel nasıl yapılır? Sanatçıların heykellerinde kullandıkları hazır nesneler neler olabilir? Nesneleri oldukları gibi, benzerleriyle ya da farklı nesnelerle birleştirerek nasıl heykeller yapılabilir? 

Atölye çalışması, çağdaş sanat üretimlerinde hazır nesne kullanımına odaklanıyor. Çocuklar programa müze koleksiyonunu inceleyerek başlıyor. Sanat çalışmalarının yorumlanmasının ardından atölyede heykel sanatının tarihi ve üretim türlerine dair kısa bir sunum dinliyor, kâğıt havlu rulolarıyla küçük heykeller oluşturuyorlar.

 

ide okulları

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

 

Diğer yazılar

Doğru Eğitim İçin Doğru Öğretmenler Gerekir!

13.09.2022

Doğru Eğitim İçin Doğru Öğretmenler Gerekir!

Hepimiz çocuğumuzu en iyi şekilde yetiştirmek, onun hayatta mutlu, özgüvenli, başarılı bir birey, iyi bir insan olduğunu görmek istiyoruz. Çocuklarımızın erken yaşlarda başladığı bu önemli ve zorlu yolculukta en az aileler kadar hatta bazen onlardan bile daha etkili birileri var: Öğretmenlerimiz...

MÜZİĞİN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE ETKİSİ

11.10.2017

MÜZİĞİN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE ETKİSİ

Müzik ve çocuk gelişimi üzerine yapılan çalışmalar, müzik ile beynin...

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.