Kıymet Bilmenin Hayatımızdaki Yeri

14.10.2020

‘Kıymet bilmek, kaybedince arkasından ağlamak değil, yanındayken sımsıkı sarılmaktır.’ demiş Mevlana Celalettini Rumi…

Yaşadığımız bu pandemi süreci her birimize sahip olduklarımızın farkına varmayı ve kıymetini bilmeyi hatırlattı.

Zamanın, ailemizin, sağlığımızın, doğanın, kendimizin ve sevdiklerimizin yeterince kıymetini bilmek bizleri yaşam içinde daha tatminkâr ve huzurlu kılacaktır.

Modern dünyada kıymet bilen insanlara daha fazla sayıda ihtiyacımız var. Kıymet bilmek, hak ve hakkaniyeti de beraberinde getirir. Bir insanın, bir hatıranın, bir eşyanın kıymetini bilmek için vefalı olmayı sağlar. Yapılan iyiliklerin, güzelliklerin unutulmaması, yok sayılmaması insanı değerli hissettirir. Kıymet bilmek, o kaybedemeyeceklerimizi her daim hatırlamaktan geçer. Birine sesimiz yükseldiğinde bile bu gerçeği hatırlamak bizi yatıştırabilir.

Kıymet bilmek, kendini bilmektir. Kendimize değer vermek önemlidir. Carl Gustav Jung ‘Kendi yüreğine bakabilme cesareti gösterenler gönlünün muradını keşfedenlerdir. Dışarıya bakan rüya görür, hayal dünyasında kaybolur, içeriye bakan uyanır, kendini keşfeder’ demiştir.

Çocuklarımıza kıymet bilmenin önemini nasıl öğretebiliriz?

  • Doğru bilgiye giderken doğru kanallara ulaştığımızda onlara rol model olalım.
  • Aile içinde birlikte yapılan rutin haline dönüşmüş seremoniler yaratalım.
  • Birlikte gönüllü, sosyal sorumluluk çalışmaları yapmak için sohbetler edelim.
  • Bize hizmet edenlerin isimlerini öğrenip, teşekkür edelim, lütfen diyelim.
  • Doğru bilgiye giderken doğru kanallara nasıl ulaşabileceğimizi konuşalım.
  • Birisi için karşılıksız bir şey yapabilmeye teşvik edelim.
  • Çocukların empati duygularını geliştirmeye çalışalım.
  • Çok istediği bir şeyi harçlıkları ile alabilmesi için teşvik edelim.
  • Çocuklarımızın kendi sorumluluklarında olan işleri onlar adına biz yapmayalım.
  • Kullanmadıkları eşyaları kimlerle paylaşabileceklerinin sohbetini yapalım.
  • Ona alınan eşyayı nasıl koruyabileceğine ilişkin görüş alış verişinde bulunalım. 

Unutmayın çocuklar işaret parmaklarını değil, ayak izlerini takip ederler.  Siz hangi yoldan yürürseniz onlar da o yolu takip edeceklerdir. 

ide'de Kıymet Bilme Yılı

Bu yıl yaşadığımız zorlu pandemi süreci bizlere gösterdi ki, kıymet bilmek 21. yüzyıl becerilerinin gerektirdiği önceliklerden biri olan farkındalığımızın artmasını sağlayan bir değerdir. Kendi özelliklerimizin, becerilerimizin farkında olmak yaşantımıza daha konforlu devam etmemize katkı sağlar. Aynı şekilde birlikte olduğumuz kişiler ile ilgili de farkındalığımız onlarla olan iletişimimizi daha olumlu kılar.

Bu kapsamda, ide okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü olarak, 2020-2021 Eğitim yılını "ide’de Kıymet Bilme" yılı olarak belirledik. Yıl içerisinde öğrencilerimizle yaptığımız çalışmalarda kıymet bilmenin önemi üzerinde duruyor ve çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.

 

ide okulları

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

 

Diğer yazılar

Boşanmış Ailelerde Çocuk Olmak: Bir Ebeveynin Kılavuzu

31.01.2024

Boşanmış Ailelerde Çocuk Olmak: Bir Ebeveynin Kılavuzu

Boşanma oranları her geçen yıl artmaktadır ve bu durumdan en çok zarar gören çocuklardır. Boşanma öncesi ve sonrası kavgalardan, gürültülerden çok etkilenirler.

Yetişkinlerde Kaygıyı Kontrol Altına Almayı Öğrenmek

20.03.2023

Yetişkinlerde Kaygıyı Kontrol Altına Almayı Öğrenmek

Kaygı, hoş olmayan özellikleri ile diğer duygulanım şekillerinden ayrılan ve sıkıntı, endişe, bunaltı kelimeleri ile de ifade edilebilen bir duygulanımdır.

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.