04.09.2023
Günümüzde çocuğun bireyselleşme yolundaki ilk adımı olan anneden ayrılık süreci çoğu zaman erken çocukluk döneminde atılmaktadır. Çocuğun bu dönemde anaokuluna giderek sosyal ortamla ve kurallarla tanışmış olması 1.sınıfa geçişini kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Fakat ilköğretim hayatına geçiş yapmak çocuğun hayatında önemli bir dönüm noktası olduğu için yeniden oryantasyon sürecine ve kendisine rehberlik edilmesine ihtiyaç duyması olağandır.
Herkesin çocukluk hatıralarında 1.sınıfa dair bir anısı vardır. İlkokula geçiş deneyimimizin niteliğine bağlı olarak bazen sevinerek bazen de üzülerek hatırlarız bu anılarımızı. Çocuğun sorumluluklarının arttığı, özdenetim kazandığı, temel okuma-yazma ve matematik becerilerini edindiği, muhakeme ve dünyayı anlama yetilerini geliştirdiği bu sürece pek çok farklı duygunun eşlik etmesi kaçınılmazdır. Girdiği yeni ortamın yeni yaşam ödevleri ile karşılaşan çocuk hem büyümenin verdiği heyecanı hem de ‘yeni yaşantıların’ getirdiği kaygıyı aynı anda taşıyabilir. Üstelik gelişimsel ve sosyal açıdan farklı geçmişlere sahip çocukların süreci deneyimleme şekli de farklı olacaktır.
Ebeveynin sürece yönelik duyguları ve bu duyguları çocuğa yansıtma şekli de çocuğun alışma sürecine yön veren bir diğer unsurdur. Okula uyum sürecinde ebeveynin herhangi bir nedenle taşıdığı kaygı, çocuk tarafından okulun güvensiz bir yer olduğu biçiminde yorumlanabilir. Bu durum çocuğun alışma sürecini uzatabilir ya da zorlaştırabilir.
İlkokula geçişle beraber çocuğun edinmesi beklenen becerileri bilmek de, çocuğunuzun ihtiyaçlarını ve desteklenecek alanları tespit etmek ve ebeveyn olarak alışma sürecini doğru yönetmek için önemlidir.
Çocuklarda okul olgunluğunun gerekliliği olarak;
Çocuğun hem okula belirli bir hazır bulunuşluk seviyesiyle gelmesini hem de okul içerisinde bu becerilerini derinleştirmesini ve ileri taşımasını bekleriz. Bu bağlamda çocuğunuzun ne konuda nasıl desteklenmesi gerektiğini tespit ederek uygun yönlendirmeleri yapmak kıymetlidir.
Tüm bu bilgiler ışığında, çocuğunuzun 1.sınıfa geçiş sürecini kolaylaştırmak adına ebeveyn olarak yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Çocuğunuza ve size bu süreçte heyecan, endişe, mutluluk gibi pek çok farklı duygu eşlik edecektir. Bu duyguların ifadesi için hem kendinize hem de çocuğunuza alan açın. Geçiş süreçleri çocukların içsel çatışma yaşadığı dönemlerdir fakat çatışma olmadan gelişimden de söz edilemez. Unutmayın ki çatışmalar ve bu çatışmaların uygun şekilde çözümlenmesi çocuğun sağlıklı gelişimi için kazanım niteliği taşır.
ide okulları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü
Diğer yazılar
26.04.2021
Çocukların Yaşamında Oyun ve Oyuncağın Önemi
Oyun, sonucu düşünülmeden herhangi bir amaca ulaşmaktan çok, keyif almak amacıyla yapılan bir etkinliktir. Oyun hem bilişsel gelişimin aynasıdır, hem de sosyal becerilerin öğrenildiği ve duygusal boşalımın sağlandığı bir ortamdır. Oyun çocuğun gerçek dünyası ile düşlemi arasındaki bir geçiş alanıdır.
15.11.2019
Çocuğumun Mutlu Olmasına Nasıl Katkı Sağlarım?
Her ebeveynin ortak isteği çocuklarının mutlu bireyler olmasıdır. Mutlu hissedebilmeyi destekleyen unsurlardan biri de pozitif bakış açısına sahip olmaktır. Pozitif bakış açısını yakalayan çocukların kendinden emin ve başarılı oldukları da araştırmalarca kanıtlanmıştır.
ide olarak
hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda
herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal
ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.
ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer
katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim
dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz
öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri
takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler
olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.
Okul-öğrenci-aile uyumuna
büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir
iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli
platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.