Ortaokula Başlayacak Öğrenciler İçin Yaz Önerileri

08.07.2024

Ortaokula Başlayacak Öğrenciler İçin Yaz Önerileri

Çocuklarımızla verimli ve keyifli bir eğitim öğretim yılının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir yıl pek çok alanda gelişim göstermiş çocuklar ve onların bu sürecinde en büyük destekçisi olan aileler, keyifli bir yaz tatilinin heyecanı içindeler. Ancak bilinmektedir ki “keyifli bir tatil” anlayışı, öğrenciler ve anne-babalar için farklılık gösterebilmektedir. Öğrenciler çoğu zaman özgürce ve geniş zaman dilimlerinde dilediklerince oyun oynayabilecekleri tatil hayal ederler.

Eğer anne-babaların her ikisi de çalışıyorsa çocukların kocaman bir yaz tatilinde nasıl verimli zaman geçirecekleri gibi konular sıkıntı kaynağı olurken, çalışmayan anneler de kendilerini evde onlarla birlikte zaman geçiren çocuklarının tatillerini en yararlı ve en geliştirici bir şekilde nasıl değerlendireceklerini düşünürken bulabiliyor.

“En verimli tatil şu şekilde geçirilir…” diye kesin bir hüküm konulamaz. Çünkü bireysel farklılıklar mutlaka olacaktır. Ancak fikir verme açısından “İyi bir tatil genel çerçevesiyle nasıl olmalıdır?” sorusunun yanıtı birazdan sizlerle paylaşacağım gibi özetlenebilir:

  • Çocukların kişisel ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına yönelik bir tatil planı oluşturmak, onların tatillerini daha verimli ve mutlu geçirmelerini sağlayarak tatil sonunda çocukların dinamik bir şekilde yeni döneme başlamalarını sağlayacaktır.
  • Yaz tatillerinde, öğrenilen bilgilerin ve kazanılan becerilerin bir kısmı unutulur, bir kısmı ise aktif olarak kullanılmadıkları için gerilere itilir. Bu nedenle yaz tatillerini dinlenme fırsatı ve eğlenceli zaman olarak değerlendirirken, okulda kazanılmış bilgi ve becerilerin günlük hayatta tekrarını yapabilme fırsatı olarak da görmek önemlidir.
  • Bu dönemde doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile hem dinlenme hem de yeni bilgiler edinip kültürel olarak gelişmeye olanak veren yerlere geziler yapmak faydalı olacaktır. Yapılacak çevre gezileri, doğa yürüyüşleri, bisiklete binme gibi faaliyetler çocukları hem mutlu edecek hem de onların doğa ve çevre ile ilgili pek çok bilgiyi yaşayarak öğrenmesini sağlayacaktır. Özellikle doğa gezileri rutinin dışına çıkarak, değişik koşullara uyum gösterebilme ve farklı çözümler üretebilme becerilerini geliştirecektir.
  • Tatil dönemi, aile bireyleri arasındaki ilişkinin düzenlenmesi, iletişimin artması için önemli bir olanak sağlayabilir. Ebeveynler çocukları ile bol bol sohbet ederek, ailece keyif aldıkları oyunları oynayarak gün içerisinde yaşamış oldukları olumlu ya da olumsuz duyguları birbirleri ile paylaşarak iletişimlerini güçlendirebileceklerdir.
  • Çocuğunuzun isteğine göre bir aktiviteden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Grup çalışmalarının yapıldığı ortamlar çocukların sosyal becerilerini ve duygusal zekâlarını geliştirmelerine katkıda bulunacaktır.

Sizlere tatil günleriniz için ailecek yapabileceğiniz bazı aktiviteler hazırladık. Hedefimiz; çocuklarınıza sevginizi ifade etmenin farklı yollarını denemek, ortak zamanlarınızı artırmak, çocuğunuzun iyi vakit geçirirken bir güven duygusu geliştirmesine yardım etmektir.

Yazın çocuğunuzun akademik ve sosyal gelişimini destekleyecek aktiviteleri sizler için derledik:

  • Birlikte tarihi mekânları ziyaret edin.

Sadece çocuklarımız değil, senelerdir yaşadığımız halde bizler de kendi şehrimizi tanımıyoruz. Her gün önünden geçtiğimiz mekânların kültürel değerlerini fark edemiyoruz. Bu tanıma serüvenine, rehberlik görevini çocuğa vererek başlayabilirsiniz. Gideceğiniz yeri araştırmasını, notlar almasını ve vardığınızda size anlatmasını isteyin. Bu talebiniz, çocuğa kendisini değerli hissettirecektir. Aynı zamanda sorumluluk duygusunun gelişmesine de fayda sağlayacaktır. Araştırdığı yerleri görmesi ise bilgisini çok daha kalıcı yapacaktır.

  • Toprağa dokunun, tabiatla yakınlaşın.

Toprakla meşgul olmak, çocukların gelişimleri için bir şifadır. Onları çok daha sakin, huzurlu, üretken ve “farkında” yapar. Çünkü bir fidana su vermesi çocuğun sadece sorumluluk duygusunu geliştirmez; yaşamın kendisini, çevresini, dünyayı tanımasını sağlar. Tabiatı tanımak çocuklara, kendilerini de tanımaları için kapı açar.  

  • İlgi alanlarını geliştirmesi için imkan verin.

Yaz tatili çocukların ilgi alanlarını keşfedip yoğunlaşmaları için en uygun zamanlardan biridir. Çocuğunuzu farklı aktivite ve hobi alanlarıyla tanıştırarak gözlemleyin, ilgilerini tespit etmeye çalışın. Hâlihazırda ilgilendiği bir sanat ya da spor dalı var ise geliştirmesi için öncülük edin. Alanla ilgili yaşına uygun kitaplar alın, ilgili filmleri seçerek birlikte seyredin, alanın ustaları ile tanışması için imkân ve cesaret verin. Şayet bir ilgisi varsa çocuğunuzu takım sporlarına yönlendirmenizi tavsiye ederiz. Bir takımın parçası olmak çocukların kendilerini güvende hissetmesini, daha paylaşımcı ve uyumlu yetişmesini sağlar.    

  • Her akşam en az bir saatinizi ailece kitap okumaya ayırın.

Çocukların dile hakimiyetlerini artırmak, kendilerini tanımalarını, duygularını keşfetmelerini ve doğru ifade etmelerini sağlamak için kitap okumaları şarttır. Kitapların dünyasını tanıdıkça, daha derine daldıkça; okumak eylemi kendiliğinden bir ihtiyaca dönüşecektir onlar için. Fakat bu, önce o dünyaya adım atmak ve alışkanlık kazanmakla mümkündür. Çocukları kitap okumaya teşvik etmek noktasında en etkili yöntem ise ailesi olarak örnek olmaktır. Bu açıdan, her akşam en az bir saatinizi birlikte kitap okumaya ayırmanız, çocuğunuzla kitapları yakınlaştıracak önemli anlardır.

  • Yemek ve uyku düzeni, uzun tatillerde ayrıca dikkat ister.

Çocuğunuzun fiziksel ve psikolojik sağlığını korumak için biyolojik ritminin bozulmamasına özellikle dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuzun geç yatmasına ve geç uyanmasına engel olmalısınız. Böylelikle çocuklar, vakitlice kalkmanın yalnızca okul için gereken bir alışkanlık değil, kaliteli yaşam için ihtiyaç olduğunu öğrenirler. Öğün atlamamak; gazlı, aşırı yağlı, gıda boyalı ve beyaz unlu lezzetlerin tüketimini en aza indirmek de çocuğunuzun fiziksel gelişimi için hayati önem taşır.

  • Teknoloji kullanımını ortak bir kararla sınırlandırın.

Anne ve babaların teknoloji kullanımında çocukları serbest bırakması, tamiri mümkün olmayan zararlarla sonuçlanabilir. Ekran başında çok uzun saatler geçirmek çocuklarda görme bozukluğu ve baş ağrısının yanı sıra dikkat kaybından internet bağımlılığına kadar pek çok sıkıntıya sebep olur. Tatilin başında, tüm aile ortak bir “teknoloji kullanım sözleşmesi” hazırlayabilirsiniz. Bu sözleşme metninde “yemek yerken telefonlarla ilgilenmeyeceğiz”, “akşamları yalnızca iki saat televizyon seyredeceğiz” gibi maddeler yer alabilir. Bu kurallara sadece çocuklar değil, tüm aile fertleri uyduğunda, sözleşme amacına ulaşacaktır.

Bizler çocuklarımıza yeni bilgiler öğretmek için özel çaba sarf ederiz. Fakat çocukların öğrenmek için ekstra gayret sarf etmelerine gerek yok. Çünkü son derece zekiler, müthiş bir gözlem ve taklit yetenekleri var. Her yerde algıları açık; bizler farkında olmasak da onlar her an öğrenmeye devam ediyorlar. Öyleyse bu açık zihinlere, yetenekli gençlere sadece dokuz ay eğitim vermek haksızlık olur. Yaz tatili gibi çok uzun bir süreyi spor, kitap ve tabiatla iç içe geçirdiklerinde kat ettikleri yolun büyüklüğüne inanamayacaksınız!

Gezilecek Yer Önerileri

 

  • Darıca Hayvanat Bahçesi

Darıca Hayvanat Bahçesi, İstanbul'da yaz tatilinde çocuklarımızla gidebileceğimiz yerler listemizin ilk sırasında yer alıyor. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak da bilinen Darıca Hayvanat Bahçesi sadece bir hayvanat bahçesi değil aynı zamanda her yaştan çocuklarınızı birçok hayvanı görmesi için götürebileceğiniz bir kuş cenneti ve botanik parkıdır. 

 

  • Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ataşehir denilen bina ormanı içinde çölde bir vaha gibi mutluluk kaynağı. İstanbul'da yaz tatilinde çocuklarla en kolay ziyaret edilebilecek yerlerden biri olan ve otobana bağlanan yollar arasındaki 8 ada üzerine kurulu dev bahçeye, Ataşehir’i birbirine bağlayan köprünün Doğu Ataşehir eteğindeki kısımdan giriş ücretsizdir.

 

  • Vialand Eğlence Parkı

Türkiye'nin ilk temalı park konseptine ev sahipliği yapan VIALAND, aynı zamanda ülkemizin yerli Disneyland'ı olarak da bilinir. Vialand sadece bir lunapark değil, alışveriş merkezi, restoranları, sinemaları ve bowling salonları ile çok büyük bir eğlence ve yaşam kompleksidir. Vialand'de her yaş grubu için 20'den fazla eğlence ünitesi bulunuyor. Bunlardan en iddialısı ise 110 km hızla pistlerde ilerleyen nefes kesen roller coaster. Çocuklar için Sünger Bob, Küçük Kaşifler, Küçük Madenciler, Saray Salıncağı, Dora ve Diego'nun Maceraları, Çılgın Nehir ve Viking en popüler eğlence yerleridir. 

 

  • Barış Manço Müzesi

Domates Biber Patlıcan, Arkadaşım Eşek ve Süper Büyükanne gibi şarkılarıyla çocukluğumuza damgasını vuran ünlü sanatçı Barış Manço'nun yaşadığı ve eserlerinin yayınını yaptığı Moda'daki evi müzeye dönüştürüldü. "Bir kişiden en son söz edilmediğinde, o kişi ölmüştür." diyen Barış Manço'nun eşyaları ve daha pek çok detay Kadıköy Belediyesi tarafından toplamış. 

 

  • Korsan Adası Temapark

Dünyanın ilk 9 fonksiyonlu marina ve yaşam merkezi Viaport Marina bünyesinde yer alan ve tamamen denizin üzerinde tasarlanmış Korsan Adası Tema Parkı (eski adıyla ViaSea Tema Parkı), İstanbul'un Anadolu yakasında Tuzla'da yer almaktadır.
Her yaştan ziyaretçiye benzer bir eğlence deneyimi ve harika bir gün geçirmeyi vadeden Korsan Adası Tema Parkı'nda toplam 28 farklı eğlence ünitesinin yanı sıra dünyanın en heyecanlı roller coaster'larından biri olan Red Fire bulunuyor. Dünya standartlarında teknoloji ile tasarlanan Korsan Adası Tema Park, modern eğlence üniteleriyle birlikte Türk lunaparklarının klasik kültürünü devam ettiriyor. 

 

  • Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi

Madame Tussauds'un İstiklal Caddesi'ndeki merkezini ziyaret eden çocuklar Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Mimar Sinan gibi tarihi kişilikleri yakından tanıyor; Mozart'ın piyanosunda kendi müziklerini çalıyor ve Yaşar Kemal'in koltuğunda yazarla tanışıyor. Arda Turan'dan Hidayet Türkoğlu'na, Einstein'dan Leonardo da Vinci'ye, Zeki Müren'den Madonna'ya, Justin Bieber'dan Lady Gaga'ya, MFÖ'den Rihanna'ya, Adile Naşit'ten Barış Manço'ya çocuklar birçok ünlü isimle tanışma fırsatı buluyor. Shrek'ten Hollywood yıldızlarına ünlüler ile bir araya gelip yakınlaşıyor, yıldızlara dokunmanın heyecanını yaşıyor. 

 

  • Pelit Çikolata Müzesi

Pelit çikolata üretim tesisi içinde yer alan Pelit Çikolata Müzesi, dünya sanatının şaheserlerini, masal kahramanlarını ve ünlü efsanelerin heykellerini hazırlayarak çikolata ve sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Çikolata şelaleleri arasında dolaşmak ve çikolata kokusunu içinize çekmek hem yetişkinler hem de çocuklar için çok keyifli. 

 

  • Dolmabahçe Sarayı

Beşiktaş ile Kabataş arasında, Boğaz'ın kıyısında, 250.000 metrekarelik bir alan üzerinde yer alan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'da çocuklarla gidilebilecek yerlerden biri. Osmanlı döneminde inşa edilen sarayın en önemli özelliği Atatürk'ün Cumhuriyet döneminde İstanbul'a yaptığı ziyaretlerde konut olarak kullanılmış olması ve ulu önder Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de bu sarayda vefat etmesidir. Saray, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki saray hayatını gözler önüne sermesi ve Atatürk'ün son günlerini geçirdiği ev olması nedeniyle ilk ve ortaokul öğrencilerinin ilgisini çekmektedir. 

 

  • Darıca Hobbit Köyü

Darıca'da Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı içerisinde yer alan Hobbit Köyü'nde farklı konseptlerde 15 adet hobbit evi bulunuyor. Oyun alanı, piknik alanları, tenis, basketbol ve futbol sahalarının yanı sıra bir Hobbit evinin de bulunduğu parka, İstanbul Anadolu yakasından özel araçla yaklaşık 40 dakikada ulaşılıyor. Bu sahil parkında ayrıca bir sahil yolu ve 4 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet yolu bulunmaktadır.

 

ide okulları
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü



KAYNAKÇA

  • İstanbul’da Yaz Tatilinde Çocukla Gidilecek Yerler. 29 Mayıs 2024 tarihinde https://gezentianne.com/istanbulda-yaz-tatilinde-cocukla-gidilecek-yerler/ adresinden erişildi.
  • ÖZNUR SİMAV ilköğretim tatil önerileri makalesi https://oznurunbahcesi.wordpress.com/tag/cocuk-pedagog-oznur-simav/ adresinden 29 Mayıs 2024 tarihinde erişildi.
  • Öğrenciler yaz tatilini nasıl değerlendirmeli. 29 Mayıs 2024 tarihinde https://www.psikolium.com/makale/ogrenciler-yaz-tatilini-nasil-degerlendirmeli adresinden erişildi.

 

Diğer yazılar

Pozitif Ebeveynliğe Giden Yolu Keşfedebilmek

02.02.2021

Pozitif Ebeveynliğe Giden Yolu Keşfedebilmek

Ebeveynlik öyle bir yolculuktur ki başı olan ama sonu olmayan bir serüvendir. Hamilelik öncesinden bile önce içsel bir hazırlığın yapıldığı ebeveyn olma sürecinde, öncelikli olarak eve yeni gelecek üyenin fiziksel sağlığını gözeten bir hazırlanış olur.

Kıymet Bilmenin Hayatımızdaki Yeri

14.10.2020

Kıymet Bilmenin Hayatımızdaki Yeri

Yaşadığımız bu pandemi süreci hiç kuşkusuz her birimize sahip olduklarımızın farkına varmayı ve kıymetini bilmeyi hatırlattı.

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.