Yaz Tatilinde Oyunun Önemi

02.07.2021

Yaz Tatilinde Oyunun Önemi

Uzaktan eğitim süreci boyunca fazlasıyla ekran başında kalan çocuklarımızı yaz tatilinde fiziksel oyunlara yönlendirmek oldukça önemlidir. Çocuklar oyun oynarken sadece eğlenmezler; farkında olmadan, oyun içerisinde çeşitli rollere girerek iş birliği, empati, paylaşma, lider olma, atılganlık, dinleme, sırasını bekleme ve problem çözme gibi pek çok becerilerini de geliştirirler.

Pandemi sebebiyle okul ortamının çocuğa sağladığı sosyal beceri kazanımlarından uzak kalan çocuklarımızın bu yaz tatilinde, elbette sağlık kurallarını da göz önünde bulundurarak, yaşıtları ile özellikle fiziksel oyunlar oynaması önemlidir.  Çocuğun oyun oynarken yaşadığı her deneyim öğrenme süreçlerine de katkıda bulunur. Oyunlar çocukların beyninde yeni nöronal bağlantılar kurulmasını sağlar. Bu bağlantılar kullandıkça gelişir ve kullanılmadığında kaybolurlar. Oyun ayrıca çocukların yaratıcılığının da gelişmesine katkıda bulunur. Özellikle grup halinde oynanan taklit oyunları ve kurgu oyunları yaratıcılığı destekler.

Yaz tatilinde çocukların bolca açık alanda yaşıtları ile grup oyunları oynamaları önemli olsa da bir diğer önemli unsur da aile bağları. İşte bu sebeple ailecek her yerde oynanabilecek oyunları tercih edebilirsiniz. Örnek oyunları aşağıda sizlerle  paylaşıyoruz.

  • “Hazine Avı” kutu oyunu:Bu oyunda saklı beş hazine var. Her hazinede faklı bir etkinlik saklı. Verilen ipuçları bu hazinelere ulaşmanıza ve ailece bu oyunları oynamanıza yol gösterecek.

Öncelikle çocuğunuzun oyunları sakladığınız yeri bulabilmesi için esprili beş  farklı ipucu hazırlayın. Sonrasında oyunların isimlerini kağıtlara yazarak evin farklı yerlerine saklayın. Her gün çocuğunuza bir ipucu verin ve bulduğu oyunu keyifle hep birlikte oynayın.

  • Beş duyuyla bir birimize bağlıyız:Koku, dokunma, görme, duyma ve tat alma duyularımıza hitap eden, anne-baba-çocuk arasındaki bağları güçlendirerek bu zor dönemlerde dayanıklılığımızı arttıran, sevgi bağlarımıza tutunarak güçlenebileceğimizi vurgulayan bir oyun. Her duyu için birlikte paylaşılan bir anı bulunur, hatırlanır ve konuşulur.

Tat Alma: Birlikte yenilen özel tatlar konuşulur, o anılar hatırlanır, hatta mümkünse o gün yemekte o tatlar pişirilir.

Duyma: Birlikte duyulan sesler, bunları nerede duyduğunuz konuşulur hatta mümkünse internetten o sesler dinlenir

Dokunma: Özel bir dokunuş, masaj, el oyunu, dokunarak sakinleştirme tekniği gibi ailece aranızda size özel dokunuşlar konuşulur ve yapılır.

Görme: Birlikte görülen yerler, ilginizi çeken semboller, resimler hepsi konuşulur. Hatta sonrasında bunların resmi çizilir.

Koklama: Kokulu kremler alınarak tek tek koklanıp hangi anıları hatırlattığı konuşulur. Sonrasında bunlardan birer parça boş bir şişenin içine dökülerek ailenizin özel kremi yapılır. Ailesinin özel bağını hissetmeye ihtiyaç duyduğu zamanlarda çocuğunuz bu kremi sürebilir, kokuyu hissedebilir.

  • Kalbimdeki pencerem:Anne-baba ve çocuk sırayla birbirine kalplerinde onlar için ayırdıkları pencerede ne gibi duygular, düşünceler, anılar olduğunu, o kişide en sevdiği özellikleri, onunla birlikte yapmaktan hoşlandığı şeyleri söyler.
  • Bir kavanoz dolusu teşekkür:Sahip olduğunuz için şükrettiğiniz kişileri, paylaşımları, yaşantıları konuşun. Kime ve neye teşekkür etmek istediğinizi yazarak veya çizerek kavanozun içerisine atın.
  • Mutluluk dansı: Aşağıdaki soruları birlikte konuşup her biri için bir hareket belirleyin ve sonunda tüm hareketleri birleştirip bir dans yaratın. Bu ailenizin mutluluk dansı olsun

Bugünün en güzel yanı....

Bugün en çok eğlendiğim şey...

Bugün kendimle gurur duyduğum şey....

Bugün kendim için yaptığım şey....

  • Kendime sevgimi büyütüyorum: Bu etkinlikte saksının içinde büyüyen bir maket çiçek oluşturacağız. İster bir kağıt üzerine en az 4-5 yapraklı bir çicek çizer, isterseniz atık materyallerle saksıda büyüyen bir çiçeği yaparsınız. Çiçeğin her yaprağı kişinin kendinde sevdiği bir özelliğini, başarılarını, güçlü yönlerini, dostluklarını vb birçok şeyi simgeler. Kalemle her yaprağa bu özellikler yazılır, istenilen kadar yaprak eklenebilir.

Başkasını sevebilmek için önce kendimizi sevebilmeliyiz. Çocuklarımıza gösterdiğimiz sevgi ve anlayışı zaman zaman kendimize de göstermemiz gerektiğini hatırlamalıyız.

ide okulları

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

 

 

 

                                                                                             

Diğer yazılar

Yıkıcı Olayların Çocuklar Üzerindeki Etkisi

27.04.2022

Yıkıcı Olayların Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Terör ve savaş yüzyıllardır toplumların ve sistemlerin içinde bir olgu olarak varlığını sürdürüyor ve ülkemizde de son dönemlerde gündemde yer alarak herkesin hayatını etkiliyor. Maalesef bulunduğumuz coğrafya gereği sık sık yanı başımızda olan yeni bir savaşın ya da alevlenen bir savaşın sesi, görüntüsü ve endişesi ile baş başa kalıyoruz.

ide okullarından Okula Adaptasyon Sürecinde  Anne Babalara Öneriler!

05.09.2019

ide okullarından Okula Adaptasyon Sürecinde Anne Babalara Öneriler!

Yaz tatili boyunca bol bol eğlenen, istediği aktiviteye katılan öğrencilerimizin okula uyum sürecini...

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.