Sömestr Tatilini Nasıl Değerlendirebilirsiniz?

29.01.2018

Tatilin iyi planlanması, çalışma döneminin verimliliğini arttırdığı gibi çocuklarınızın zaman yönetimini de öğrenmesi için iyi bir fırsattır. Tatil, çocuk için boş geçirilen bir süre değil yeni şeyler öğrenmek için iyi bir fırsat olmalıdır. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız bir tatil programı ihtiyaç hissettiği dersleri tekrar etmesini, kitap okumayı, oyun, eğlence ve gezi gibi etkinlikleri içermelidir. Ayrıca çocuğun spor, sanat ve diğer alanlarla ilgili gelişimini destekleyici fırsatlar yaratılmalıdır.  Bu sayede çocuk, eğlenerek kendi yetenek ve becerilerini geliştirecektir. Bu amaçla açık havada yapılan fiziksel aktiviteler, arkadaşlarla yapılan programlar, çocuklara uygun tiyatro, sanat, bilim temalı çeşitli atölye çalışmaları, ilgilerini çekebilecek müze, sergi ve şehir gezileri alternatifler içerisinde yer alabilir.

Çocuğunuzun ve sizlerin keyif alacağı etkinlikleri birlikte belirleyin.

Tatil döneminde her çocuk anne ve babası ile birlikte etkinliklere katılmaktan mutlu olur. Özellikle de eğer yapılacak etkinlikler aile çocuk arasında planlanırsa çok daha etkili olur. Tatil dönemi çocuklar için her gün yapmak zorunda kaldıkları işlerden uzaklaşmak (erken kalkmak, sınavlara hazırlanmak, ödevleri yetiştirmek, oyuna daha az zaman ayırmak vb.) anlamına gelmektedir. Aile içi iletişimin gelişeceği ve etkileşimin olumlu yönde etkileneceği her türlü organizasyon sizlere iyi gelecektir. Bu organizasyonlar içerisinde çocuğunuzun ve sizlerin en keyif alacağı etkinlikleri birlikte belirleyebilirsiniz. Tatil programı yaparken onun da fikirlerini sorun ve değerlendirin. Tatile gittiğiniz yerlerin doğal güzellikleri ve tarihi eserlerini gezebilir, bu konuda sohbet ederek farklı kültür ve yaşayış biçimleri hakkında bilinçlenmesini sağlayabilir ya da birlikte yeni şeyler keşfedebilirsiniz. 


 

Yapboz ve Kutu Oyunları Oynayabilirsiniz.

Çocuklarınızın evdeki oyuncaklarını yapboz ve kutu oyunları gibi oyuncaklarla zenginleştirerek arkadaşlarla ve ailece oynanabilecek ortamlar hazırlayabilir, aynı zamanda bilişsel ve sosyal gelişimlerine de katkı sağlayabilirsiniz.

 

Kitap okumak için zaman yaratın.

Mutlaka kitap okumaya zaman ayırın. Çocuklar sevdikleri, keyif aldıkları kitapları okudukça kitap okuma alışkanlığı kazanırlar. Bu nedenle beraber kitabevlerine, kitap fuarlarına gidin ve kendi isteğine uygun kitap seçmesine izin verin, aynı zamanda siz de kendinize kitap alın ve onun önünde siz de kendi kitabınızı okuyun sonrasında okuduğunuz kitaplar hakkında sohbet edin.

Teknolojik aletlerle geçirilen süreyi sınırlı tutun.

Bilgisayar, ipad gibi teknolojik aletler yaşamımızın her alanına hızla yerleşerek vazgeçilmez hale geldi. Doğru anahtar sözcükleri kullanarak bilgiye hızlı bir şekilde ulaşabilme olanağı sunan bu teknolojik aletler, çocukların eğitimleri için kuşkusuz önemlidir. Bu aletler doğru yer ve zamanda, amaçlı ve sınırlı kullanıldığı takdirde, çocuğun eğitim ve gelişiminde önemli yeri olan araçlardır. TV izlemede aşırılık ve ıpad vb. elektronik araçların kontrolsüz kullanımı; okuma başarısı başta olmak üzere, akademik başarıyı düşürmektedir. Bunun nedeni, bu aletlerin yalnızca görsel algıya hitap eden doğasının, beynin sağ yarıküresindeki dille ilgili bölgenin gelişimini engellemesidir. Ön beyin korteksi planlama, organizasyon, dikkat ve öz-denetimden sorumludur. Sürekli ve denetimsiz bu aletlerle vakit geçiren çocukların bu bölgelerinin tembelleştiğini ortaya koyan çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır. Bu sebeple, teknolojik aletlerle geçirilecek süre sınırlandırılmalı ve bu konu ile ilgili ev içi kural ve sınırların net ve tutarlı şekilde uygulanması gerekmektedir. Tatil döneminde kullanım süreleri bir miktar esnese bile sınırların tamamen ortadan kalkmaması gerekir. Çocuğun beraber saptanan süreyi aşıp, aşmadığı takip edilmelidir.

 

 Yaş Grupları İçin Ailece Oynanabilecek Kutu Oyun Önerilerimiz:

Make & Break- Ravensburger

Tabu J R- Hasbro

Jenga

Bounce-off

Scrabble

Çeşitli puzzle’lar

Look Look

Tick-Tac Boom

Cubix

 

 

Tüm Yaş Grupları İçin Sömestr Süresince Yapılabilecek Etkinlikler:

 İstanbul Modern 7-12 Yaş Grubu Yarıyıl Sanat Atölyeleri

Borusan Contemporary- Çocuk Atölyeleri

Rahmi M. Koç Müzesi Çocuk Atölyeleri.(4-14 yaş)

İstanbul Winter Dream- 18 Ocak’tan itibaren Seyrantepe Vadi İstanbul

Diğer yazılar

Ortaokula Başlayacak Öğrenciler İçin Yaz Önerileri

08.07.2024

Ortaokula Başlayacak Öğrenciler İçin Yaz Önerileri

Sizlere tatil günleriniz için ailecek yapabileceğiniz bazı aktiviteler hazırladık. Hedefimiz; çocuklarınıza sevginizi ifade etmenin farklı yollarını denemek, ortak zamanlarınızı artırmak, çocuğunuzun iyi vakit geçirirken bir güven duygusu geliştirmesine yardım etmektir.

Çocuğunuzla Nasıl Etkili İletişim Sağlayabilirsiniz?

22.12.2017

Çocuğunuzla Nasıl Etkili İletişim Sağlayabilirsiniz?

Çocuklarımızın gelişim dönemleri boyunca otonomi kazanmaları, yaşlarına uygun sorumluluklarını...

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.