11.07.2019
Dünyamız her saniye, her an değişiyor. Yepyeni fırsatlar, yepyeni ufuklar, yepyeni olasılıklar doğuyor her yeni güne. Böylesine büyük bir değişim içerisinde çocuklarımız, çok daha hareketli, çok daha küresel ve çok daha heyecanlı bir dünyanın bireyleri haline geliyor.
Bu dünyada başarının tanımı da değişiyor. Zira hemen hemen herkes benzer kaynaklara erişebiliyor, benzer fikirler ortaya koyabiliyor, benzer işler yapabiliyor. Artık var olanla yetinmemek, yeniliğin peşinden koşmak, eldeki kaynaklarla yepyeni açılımlar oluşturmak önem kazanıyor. Çocuklarımızın böylesi bir dünyada en önemli özelliği “keşfedebilme becerisi” olacak.
Keşfetmek, yeniyi aramaktır. Keşfetmek, başkalarının aşamadığı sınırları aşmak, genel düşüncelerin ötesine geçmektir. Keşfetmek, sorgulamaktır, anlamak ve anlamlandırmaktır. Yeni ufuklara yelken açmak, zorlu rüzgarlara direnebilmektir. Kısacası keşfetmek, yarınları şekillendirme heyecanı ile inisiyatif almaktır.
Modern eğitim sistemi artık salt bilgi yüklemekten bireyin kendisinin bir keşif yolculuğuna çıktığı bir modele doğru evriliyor. Çocuklarımız, kendilerine verilenleri bir temel olarak kullanıp merakları, ilgi alanları ve heyecanları çerçevesinde yeni ufuklara yelken açmalı.
Bu süreçte okullara büyük bir görev düşüyor. Yarının başarılı kâşiflerini yetiştirecek okulların çocuklarımızın temel altyapısını çok sağlam kurup keşif heyecanını beslemeleri, onlara bu yolculukta destek olacak yetkinlikleri, alışkanlıkları ve araçları sağlamaları çok önemli. Üstelik bu yaklaşım ne kadar erken aşamada hayata geçerse o kadar başarı artıyor. Yarının kaşifleri anaokulundan başlayarak bu yolculuğa çıkmalı.
Peki, yarını şekillendirecek bu kâşifleri yetiştirecek okullardan neler beklemeliyiz?
İlgi alanlarını belirleme ve yönlendirme: Çocuklarımızın, erken yaşta ilgi alanlarının belirlenmesi ve güçlü özellikleri çerçevesinde doğru alanlara yönlendirilmeleri çok büyük önem taşıyor. Okulun, öğrencisini çok iyi tanıması beceri setini doğru anlaması ve onu en uygun sularda yelken açmaya yönlendirmesi gerekiyor. Bu yönlendirmenin, merkeze çocuğu koyarak ve onun yol haritasını belirlemesine imkân sağlayarak yapılmalı.
Heyecan ve Merak Uyandırma: Günümüzde çocuklarımızın ilgi ve odak değişimleri çok hızlı gerçekleşiyor. Bu nedenle keşif yolculuğuna çıkacak çocuklarımızın sorgulama, ilgi duyma, merak etme, deneme ve yanılma gibi modern dünyanın fark yaratan ve değer oluşturan yetkinlikleriyle donanmaları ve bunları sürekli beslemeleri çok önemli. Okullar, bu yetkinlikleri doğru tanımlayarak çocuklara erken aşamada kazandırdıkça keşif yolculuğu daha keyifli ve verimli hale geliyor.
Cesaret ve Rezilyans: Keşif bakış açısını oluşturmak ve keşfedebilme güdüsü kazanmak kolay bir sürçe değil. Kimi zaman hata yapmayı, kimi zaman geride kalmayı ve kimsenin girmeye cesaret edemediği sularda yüzmeyi gerektiriyor. Bu nedenle çocuklarımızın cesur, dirençli ve yılmadan yollarında yürüyen bireyler olmaları çok önemli. Okulların, çocuklarımız için hata yapmaktan çekinmedikleri, deneme-yanılma mantığını içselleştirdikleri, başkalarıyla işbirliği kültürünü edindikleri bir ortam oluşturmaları ve çocuklarımızın direncini ve ayakta kalma gücünü yükseltmeleri gerekiyor. Bunlar özellikle erken aşamada kazanıldığında çocuklarımız yarının zorlu rüzgarlarına kolaylıkla dayanabilecek.
Teknoloji ve Dil becerileri: Keşfetmek için araçlar, yöntemler ve dünyayı yakından izleyebilecek bir vizyon olmazsa olmaz. Bu nedenle yarınları şekillendirecek kâşiflerimiz araçları anlama ve kullanma, başkalarıyla iletişim kurup fikir paylaşma konusunda çok yetkin olmalı. Okullar, başta teknoloji olmak üzere iletişim ve işbirliğine yönelik araçları, yaratıcılık ve yeni fikirler ortaya koyma yöntemlerini çocuklarımıza erken aşamada aşılamalı. Bununla birlikte başta İngilizce olmak üzere yabancı dil konusu çok ama çok önemli. Çocuklarımız dil becerileri ve teknolojiyi doğru kullandıklarında dünyanın her noktasından beslenebilir ve değer oluşturur hale gelecekler. Özgüvenleri artacak.
ide okulları, yarını şekillendirecek bu kaşiflerin okulu olmayı hedefliyor. Anaokulu ve ilkokul aşamasında yetkinlik temelli eğitim sistemiyle yol alan ide okulları çocuklarımızın keşif ruhunu oluşturacak ve besleyecek becerileri onlara kazandırıyor. Bu becerileri teknoloji ve mükemmel bir İngilizce eğitimi ile destekleyen ide, geleceğe yelken açan kâşiflerin yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyor.
Sizler de çocuklarınızın yarını şekillendirecek bireyler olmalarını, keşif yolculuklarına çıkmalarını hayal ediyorsanız ide okulları’nın anaokulu ve ilkokul eğitim yaklaşımları ve modelleri için www.ide.k12.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
ide okulları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız; https://goo.gl/2qiq3S
Diğer yazılar
17.06.2020
Çocuğunuzla Pandemide Yaz Dönemini Nasıl Geçirebilirsiniz?
Yaşadığımız pandemi sürecinde işimizi yapma biçimimiz, alışveriş yapma şeklimiz, kültürel etkinliklerimiz, çocuklarımızın okul hayatı bir başkalaşıma uğradı.
26.02.2018
Çocuğunuzun Asıl Gücü “Soft” Becerilerde
Yarının liderleri, yetkinlik grubunu doğru kurgulayan ve etkili biçimde geliştirenler olacak.
ide olarak
hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda
herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal
ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.
ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer
katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim
dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz
öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri
takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler
olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.
Okul-öğrenci-aile uyumuna
büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir
iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli
platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.