Yaz Tatilini Verimli Geçirmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

14.06.2019

Bir yılı daha geride bırakırken öğrencilerimizle birlikte uzun bir yaz tatili dönemine giriyoruz. Öğrencilerimizin, tüm yılın yorgunluğunu atacakları heyecanla bekledikleri yaz tatili başlıyor. Tatil süreci hepimiz için bir mola, dinlenme zamanı olup, geride bıraktıklarımızı değerlendirme, yanımıza kalanları deneyimlerimize katma ve yeni öğrenmelere kapı açma için iyi bir fırsat olabilir. Bu sebeple bu kıymetli süreci nasıl daha verimli bir şekilde geçirilebileceği konusunda siz velilerimiz ve öğrencilerimizin faydalanabileceği önerileri paylaşmak istedik.

 

Çocukların evde aktif olmasını sağlamak çok kıymetlidir. Günümüzde hemen her çocuk zamanının çoğunu bilgisayar ve televizyon karsısında geçiriyor. Karşılıklı bir iletişimin gerçekleşmediği bilgisayar oyunu ya da televizyon izleme aktiviteleri yerine, arkadaş̧ etkileşimini artıran, sosyal ilişkileri şekillendiren, bir grubun parçası olduğunu hissettiren, iletişim kurma ve grupta var olabilme yetilerini geliştiren aktiviteler tercih edilebilir. Sosyal ve sanatsal aktivitelere zaman ayırmak aile içi paylaşım açısından çok önemlidir. Konser, festival, tiyatro gibi sosyal aktiviteler çocukların sosyalleşmesinde etkilidir.



Çocukların Kendilerini Geliştirmesine Olanak Sağlayabilirsiniz.

Tatil, çocukların kendilerini geliştirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu nedenle kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır. Çocuğunuzla birlikte kitabevlerini dolaşıp keyif alacağı konularla ilgili kitaplar seçmek, okuma alışkanlığını desteklemektedir. Tatilde hayat rutin akmadığı için her an farklı güzellikler, duygular, olaylar yaşanabilir. Çevrelerindeki olayları gözlemleyerek bunları tatil günlüklerine yazarlarsa, anlık duygu ve düşüncelerden bütün hayatlarına yansıyacak tecrübeler kazanmış̧ olabilirler.



Öğrenme Süreçlerini Devam Ettirebilirsiniz.

Yaz tatili demek, çocuklar için tüm kuralların yıkıldığı ve boşa geçen bir zaman değildir. Tabi ki tatilde çocuklarımızın bol bol dinlenmesini, eğlenmesini, keyifle vakit geçirmesini diliyoruz. Bununla birlikte zamanlarını planlamak ve öğrenme süreçlerinin devam etmesi bir sonraki sene için önemlidir. Tatilin başlamasıyla beraber çocuğunuzla geride kalan eğitim-öğretim sürecini değerlendirmek üzere bir sohbet gerçekleştirebilirsiniz. Bu değerlendirmede, çabasının ne ölçüde yeterli olduğundan, sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinden ve bunların nedenlerinden söz etmenin yanı sıra birlikte geleceğe yönelik yeni hedefler belirlemeniz de gelişimini destekleyici olabilir.



Kıyaslamalardan kaçınmaya çalışın.

Çocuğunuzun aldığı karneyi, çocuğunuzun özelinde değerlendirmeniz çok kıymetlidir. Her çocuğun ve bireyin gelişimi farklılık göstermekle birlikte başarı alanları da farklılık gösterebilmektedir. Bu bakış açısıyla diğer arkadaşlarının karnesinden bağımsız olarak geri dönütlerin veriliyor olması olumlu benlik algısı ve akademik algının gelişimi açısından önemlidir. 

Güçlü ve geliştirilmesi gereken alanların birlikte belirlenmesi, bir sonraki eğitim-öğretim yılı açısından çocuğunuzun farkındalık düzeyini destekleyici olabilir.


Yaz okulu alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.

Çocuğunuz için planlayacağınız yaz okulu, kamp gibi sosyal aktivitelerde size uygun gelen seçenekleri sunarak ona tercih yapma hakkı verebilirsiniz. Yaz tatilinin en büyük avantajlarından biri olarak çocuğunuzu açık hava sporlarına yönlendirebilirsiniz. Bütün bir sene boyunca çoğunlukla kapalı alanlarda bulunan, çalışan ve oynayan çocukların yürüyüş̧, yüzme, bisiklete binme gibi açık havada yapılan fiziksel aktivitelere ihtiyacı vardır.

Evdeki oyuncaklarını yapboz ve kutu oyunları gibi oyuncaklarla zenginleştirerek arkadaşlarla ve ailece oynanabilecek ortamlar hazırlayabilir, aynı zamanda bilişsel ve sosyal gelişimlerine de katkı sağlayabilirsiniz.

 

Gününün veya haftanın bir kısmını okulla ilgili çalışmalara ayırmasını planlamanız, çocuğunuzun akademik yaşantıdan uzaklaşmamasını sağlayarak tatil sonrası daha kolay bir başlangıç yapmasına katkı sağlayabilir. Masa başı çalışmaların yanı sıra bilişsel becerilerini destekleyici kutu oyunlarından da faydalanabilirsiniz.

 

Tüm yaş grupları için oyun önerilerimiz:

*Go go gelato

*Labirent

*Koridor zeka ve strateji oyunu

*Abalone

*Yaş grubuna uygun puzzle

*Tabu

*Monopol junior – adult

*Katamino

*Scrabble

 

ide okulları                                  

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

Diğer yazılar

Çocuğunuzu Yarınlara Güçlü Hazırlayın!

07.04.2018

Çocuğunuzu Yarınlara Güçlü Hazırlayın!

Değişim, rekabet, yenilikler, teknoloji.... Her şeyin çok hızlı dönüştüğü bir dönemden geçiyoruz.

MÜZİĞİN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE ETKİSİ

11.10.2017

MÜZİĞİN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE ETKİSİ

Müzik ve çocuk gelişimi üzerine yapılan çalışmalar, müzik ile beynin...

logo
Neden İde?


ide olarak hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.

ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.

Okul-öğrenci-aile uyumuna büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.