24.06.2020
Tatil, öğrencilerin sosyal-duygusal gelişiminde, her zaman coşkulu ve bir o kadar da iç huzuru artırıcı duyguların yaşanmasını sağlayan zaman dilimi olmuştur. Bu süreç, öğrencilerin ve velilerin dinlenmesine bir vesile olduğu kadar, aynı zamanda da aile bireylerinin her zamankinden daha çok birlikte vakit geçirmelerine ve yoğun geçen tempodaki günlerin ardından fırsat bulunamayan birtakım aktivitelerin de gerçekleştirilmesine imkan sağlamaktadır.
Aile ile yapılan etkinlikler çocuklara yeni deneyimler katar.
Aile olarak birlikte hazırlayacağınız tatil programıyla, çocuğun aileyle daha çok vakit geçirmesi, yeni deneyimler kazanması ve sene boyunca öğrendiklerini hatırlaması için de bir fırsat olduğu unutulmamalıdır. Bu sayede kendi kişisel gelişimlerine de katkı sağlamış olurlar. Araba ile yapılan yolculuklarda çocukların güzergahı haritalara bakarak takip etmeleri, trafik levha ve işaretlerini izlemeleri etkin öğrenmeye katkı sağlar.
Çocuğunuzu keyif aldığı hobilere yönlendirebilirsiniz.
Tatilin başında birlikte yapacağınız bir program; ihtiyaç hissettiği derslere yeniden bakmayı, kitap okumayı, oyun, eğlence ve gezi gibi etkinlikleri içerdiğinde daha verimli hale dönüşebilir. Çocuğun spor, sanat ve diğer alanlarda, kendi seçeceği bir konuda hobisinin olması; kendi yetenek ve becerilerini eğlenerek geliştirmesine katkı sağlar. Bu amaçla;
Karar verirken çocuğunuzun fikilerini de almaya çalışın.
Çocuklarınız sene içerisindeki günlük rutinlerine ara verecekleri için (erken kalkmak, sınavlara hazırlanmak, ödevleri yetiştirmek vb.) bu uzun tatil döneminde sizler ile birlikte, ortak fikirler ortaya koyarak planladığınız etkinliklere katılmaktan keyif alacaklardır. Yetişkinler olarak tüm yılın yorgunluğunu atacağımız tatilin hayalini kurduğumuz anları hatırlayalım ve çocuklarımızın da kendilerine ait hayalleri ve planları olabileceğini unutmayalım. Ancak tabi ki onların planları tüm gün televizyon seyretmek ya da bilgisayar oynamak olduğunda doğru bir yönlendirme yapmak, onlara hem keyif alacakları hem de kişisel olarak gelişimlerini destekleyecek fırsatlar sunmak önemlidir.
Kitaplarla yeni maceralara adım atabilirler.
Tatilinin en keyifli anları sınırsız hayal gücünün kapılarını aralayan kitaplardır. Ders yılı içerisinde çoğunlukla ders kitaplarını okuma önceliği olan çocuklar için yaz tatili bulunmaz bir fırsattır. Özellikle günün en sıcak saatleri, kendi seçtikleri kitapları okumaları için uygun bir zaman dilimi olabilir. Yaz tatilinde okuyacakları kitapları seçme konusunda çocuklarınıza seçim özgürlüğü sunabilirsiniz. Okumayı bir zorunluluk değil, keyif alınan bir tercih olarak görürlerse kitaplarla aralarında kurdukları bağ çok daha kuvvetli olacaktır.
Teknoloji kullanımı konusunda sınırlandırmaya gidebilirsiniz.
Günümüzün olmazsa olmaz aktivitesi teknoloji kullanımı konusunda ise yine sizlerin takibi ve yönlendirmesi onlara önemli bir yol gösterici olacaktır. Aklımızda tutmalıyız ki teknoloji ve internet doğru kullanıldığında güçlü bir eğitim aracıdır. Program ve oyunların içeriklerini denetleyebilirsiniz. Onları eğitsel değerler içeren oyunlara yönlendirebilirsiniz. 3-5 yaş dönemindeki çocuklar için anımsama, gruplandırma, el-göz koordinasyonuna ilişkin görevler içeren programlar, 6-8 yaş için okuma, yazma, mantık yürütmeyle ilgili etkinlikler seçilmelidir. Aşırı kullanımı engellemenin en kolay yollarından biri bilgisayarı koridor veya ortak çalışma odası gibi yetişkinlerin takip edebilecekleri bir yere koymaktır. Öncelikle çocuklarınızın her gün bilgisayara ayırdığı zaman belirlenmelidir. Toplam süre okul öncesi çağ çocuklarında bir saatten, ilkokul dönemi çocuklarında iki saatten fazlaysa yetişkinler sınırlandırmaya gidebilirler. Onunla konuşarak bilgisayar kullanacağı süre birlikte belirlenebilir.
Bu uzun tatil günlerinde öğrencilerimizin hem eğlenceli zaman geçirmelerini sağlamak hem de gelişimlerini olumlu desteklemek amacıyla aşağıda bulunan ev içi etkinlikleri çocuğunuzla birlikte denemenizi ,kitap ve oyunlardan tercih ettiğiniz kaynakları temin etmenizi önerir, keyifli bir yaz tatili geçirmenizi dileriz.
ide okulları
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü
Ev içi etkinlik önerilerimiz:
Çevrimiçi Aktivite Önerilerimiz;
Online Ziyaret Edilebilen Müzeler;
Kaynak Kitap Önerilerimiz:
Kutu Oyunları Önerilerimiz:
Kaynakça:
Diğer yazılar
09.04.2020
Uzaktan Eğitim Sürecinde Ebeveynin Rolü
Tüm dünyada yaşanılan salgın süreci ile birlikte günlük yaşantımızı sürdürmede bir süreliğine de olsa yeni bir döneme girmiş bulunuyoruz. Öğrencilerin eğitimi ve kimileri için de iş hayatı, alışveriş vb.
11.07.2019
Yarını Şekillendirmek için Keşfet
Dünyamız her saniye, her an değişiyor. Çocuklarımızın böylesi bir dünyada en önemli özelliği “keşfedebilme becerisi” olacak.
ide olarak
hangi yaşta olursa olsun herkesin bir fikri, fikirleri olduğuna inanıyoruz. Okullarımızda
herkesin fikirlerinin yargılanmadan, özgürce ifade edildiği, tartışıldığı bir eğitim ve sosyal
ortam oluşturmaya odaklanıyoruz.
ide’nin eğitim yaklaşımına ve güvenli ortamına değer
katan en büyük unsurların başında eğitim kadromuz geliyor. Her biri uzun yıllardır eğitim
dünyasının içerisinde yer alan, benzersiz tecrübeye sahip eğitim ve idareci kadromuz
öğrencilerimizi yarınlara hazırlıyor. ide’de eğitim kadromuz dünyadaki en güncel gelişmeleri
takip edip uygulayarak öğrencilerimizin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yetkin bireyler
olarak yetiştirilmesi için kendilerini sürekli geliştiriyor.
Okul-öğrenci-aile uyumuna
büyük önem veren bir kurum olarak sadece öğrencilerimizle değil, velilerimizle de açık, net bir
iletişim kurmayı ve aynı dili kullanmayı önemsiyor ve bunu gerçekleştirmek için gerekli
platformları ve yaklaşımları hayata geçiriyoruz.